0

По традиция празниците на българина минават около масата. Поне седмица ще хапваме от претрупаните с калорични и питателни храни софри по Коледа и Нова година. Хората, които преди това са се подложили на пости, трябва да бъдат особено внимателни с богатата трапеза.

Захранване

Захранването им трябва да стане постепенно. Това важи с пълна сила, особено ако сме се подложили на строг пост, при който се изключват всички животински храни. Ензимите, които отговарят за разграждането им, не могат да функционират нормално след 40-дневен пост. Ако веднага се нахвърлим на свинските пържоли, това може да подложи организма ни на стрес и да предизвика сериозни стомашни проблеми, обясняват диетолозите.

За да подготвите организма си за тежките софри, започнете захранването с нещо по-леко. Вземете малко риба. Тази храна ще помогне на храносмилателните жлези да започнат да функционират нормално. След това може да консумирате и малко пилешко месо, но не повече от една-две хапки. Яжте всеки ден по 30 грама от всяка храна, която е била в забранения списък заради постите.

Чай

Хубаво е в деня на Рождество да комбинираме правилно храните, за да не се стига до натоварване на организма и преяждане. Така например празничният обяд трябва да започне с чаша вода или билков чай. Течността отмива отлаганията от предишните хранения и подготвя стомаха за нови угощения. Някакъв плод или зеленчукова салата е идеално предястие. Те са богати на фибри, които ускоряват перисталтиката. Хапнете питка или баница с късмети, но не ги комбинирайте със свинското месо или печената пуйка. Комбинацията на мазнини, белтъчини и въглехидрати е истинско изпитание за тялото. Не е нужно свинската пържола да е мазна. Обърнете внимание и на каймата, която завивате в зелевите сарми. Обикновено готовата кайма е много тлъста. Затова е най-добре да помолите в месарницата да ви я смелят. Не слагайте всички вкуснотии, които сте приготвили на масата, съветват специалистите по хранене. Десертът е вкусен, но е носител на празни калории. Като последно ястие го споделете с приятел, защото организмът трудно ще се справи и с тази калорийна бомба.

 

Питиета

 

Освен с много ядене, по празниците стомахът трябва да се справи и с много алкохол. Най-разумно е да се спрете на едно питие и да си карате на него - независимо дали е ракия, уиски, вино, бира или пък нещо друго. Комбинацията между алкохол и кафе не е препоръчителна, тъй като и двете имат свойството да дехидратират организма. Затова градусовото питие и кафето трябва да се приемат с чаша вода, фреш или чай. Ако не спазваме съветите за комбинация на храните, рискуваме да претоварим храносмилателната си система. А когато тя е подложена на свръхнатоварване, е налице риск от възпалителни процеси.

Организмът е поставен пред задачата да разгради голямо количество и разнообразна по вид храна до различните й съставки. Преяждането с животински храни може да отключи хипертонична криза.