0
Ф ренски психоаналитици с лекции у нас
Бебето е личност. За него всичко е език, твърди френският психоаналитик Франсоаз Долто. Тази идея е залегнала в обучението, които той прави със съмишленици. Те популяризират не само психоанализата с бебета и малки деца в България, но и запознават различни специалисти с опита на френската психоанализа.  За четвърта поредна година на 15 май от 18 ч.в СУ “Св. Климент Охридски” в 65-а аудитория на Ректората те се събират, за да дискутират темата “Майчинство и ранно детско развитие”. Лектори ще бъдат френски психоаналитици и експерти от България – Мириам Сежер, Мари-Кристин Лазник, Георги Кацаров, доц. дпн Моника Богданова, д-р Велимир Симов, д-р Анета Попиванова, Емилия Казълова. На следващия ден - 16 май, в работни ателиета ще се обсъждат конкретни практики и актуални въпроси на майчинството и ранното детско развитие.
Канада пионер в нов инвитро метод
{img} Нов метод на инвитро оплождане се прилага за първи път в Канада и помага на бездетни семейства, при които използваните досега техники не са дали резултат. При новата и техника, наречена Augment, яйцеклетките на жената се подпомагат от митохондрии, получени от нейни собствени клетки. Първите бебета, чиито родители са изпробвали това лечение, ще се родят това лято.
Лекарите вярват, че проблемите със зачеването се дължат на липса на енергия в яйцеклетките. При новата процедура от повърхността на яйчни прекурсорни клетки се извличат митохондрии и се добавят към старите яйцеклетки на майката. Така те добиват допълнителна енергия. Митохондриите са известни като двигатели на клетката и я снабдяват с енергия. Според учените това е своеобразно “подменяне на батериите” на яйцеклетките.