0
К иселото мляко не било така полезно
Повечето хора са убедени, че редовната консумация на кисело мляко ни прави по-здрави. Това е мит, заявяват учени от Автономния университет на Мадрид, базирайки се на проучване с 4000 души, продължило 3,5 години. Учените анализирали как киселото мляко се отразява на физическото и на психическото здраве. Така установили, че то няма никакво въздействие.
Чистенето на дома –  добро раздвижване за възрастните
{img} Възрастните хора, които поддържат дома си чист и подреден, са по-щастливи и в по-добро здраве, установиха американски учени от университета „Кейс Уестър Резърв”. Според изследователите, тези които чистят и се грижат да дамо си, са физически по-активни, което ги поддържа жизнени. Те съветват тези, които са с хронични заболявания и ограничени възможности за движение, да стават от стола и отново да сядат – това е напълно достатъчно. 60 секунди физическа активност са способно да спасят възрастните. Всяка едно минута разходки, намалява риска от сърдечен пристъп.
Ботоксът навлиза в нервната система
{img} Ботулинът е известен белтъчен невротоксин. Той е използва основно в козметиката за изглаждане на мимическите бръчки, а в медицината за ограничаване пристъпите на мигрена.  Проучване доказа, че по време на козметичните процедури ботоксът прониква в нервната в централната нервна система. „Няма никакви негативни последици”, подчертават те. Учените се надяват, че откритието ще помогне за да разберат по-добре природата на вирусните заболявания.
Сироп от клен срещу устойчивите бактерии
{img} Канадски учени установиха, че, екстрактът от кленов сироп , в съчетание с антибиотици, прави  бактериите по-уязвими. Това може да доведе до намаляване на дозите антибиотик, твърдят от университета “Макгил”.
Изследовате-лите  установиха , че в съчетание с антибиотик, екстрактът от кленов сироп разрушава мембраната около бактериите - защитния им пласт, с който те противодействат на антибиотиците. Комбинацията освен това неутрализира миниатюрните помпички, използвани от микроорганизмите за отблъскване на  медикаментите. Съчетан с антибиотик, екстрактът е в състояние да унищожи дори бактериален филм - цяла колония от бактерии.