0

„Варна е една от областите, в която ще се наложи да се въведат мерки срещу COVID-19, но засега има достатъчно легла в болниците", обяви на брифинг здравният министър в оставка проф. Асена Сербезова.

Тя допълни, че не се налага да бъдат въведени противоепидемични мерки на национално ниво.

"Мерки, каквито имахме преди - КПП-та, ограничения в движението, затваряне на бизнеси, не би следвало и не е според закона да се случи. Хората могат да са спокойно, но това не означава, че не трябва да спазват противоепидемичните мерки", добавя тя.

По думите й коронавируса не се лекува само в инфекциозни болести, тъй като заболяванеот има различни изяви, които могат да бъдат преборени в отделенията по вътрешни болести, гастроенерология и други.

Сербезова поясни, че на този етап не се обсъждат промени на правилата за карантинираните, но може би следващата седмица ще има новина, свързана със заплащането на COVID тестовете през личните лекари.

По думите ѝ засега не се очакват промени и в граничния контрол.

"Повишава се броят на болните, но засега не се отчита натоварване на лечебните заведения", отбеляза министърът и призова хората да спазват сами препоръките за дезинфекция, носене на предпазни маски и спазване на дистанция. Министър Сербезова отново напомни на хората за възможността да се ваксинират.