0

М инистерството на здравеопазването да разработи безплатен софтуер за лекарите, които не могат да издават е-рецепти и е-бележки. Или Българският лекарски съюз да им закупи такъв. Това каза пред „Телеграф“ д-р Георги Миндов, председател на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари. Той уточни, че достъпът до него в момента е между 50-70 лева на месец. По думите му БЛС е сключил договор за електронен подпис, който за 3 години струва 33 лева, като ЕС има идея той да стане безплатен.

Рецепти

По повод идеята на здравното ведомство да върне хартиената рецепта за антибиотиците, медикът коментира, че е все едно с каква рецепта ще се изписват, защото проблемът не е в това. Докато няма контрол върху работата на аптеките и те не спрат да дават медикаменти без рецепта, няма да има промяна, смята той. „Целта на електронната рецепта беше да има малко ред в системата“, каза медикът и добави, че в Европа се работи с хартиена рецепта, но там без документ не може да се вземат лекарства. „Мен ме интересува аптеките да не се превръщат в паралелни лечебни заведения“, заяви той и разказа, че е ставал пряк свидетел на това как в такъв обект се извършва консултация и се дават лекарства на пациенти, които не са минали през лекар. Според него това е големият проблем, защото всяко лекарство може да предизвика нежелани ефекти, дори и смърт.

Прегледи

Заместник-министърът на здравеопазването Михаил Околийски обяви, че в бюджета на НЗОК са заложили най-голямо увеличение на средствата за извънболнична помощ. От думите му стана ясно, че предстоят нормативни промени, чрез които ще се разшири обхватът на профилактичния пакет за пациентите. Също така се планира повишаване на обхвата с ваксини на населението, вероятно ще се обсъди и включването на ваксината срещу рак на маточната шийка в задължителния имунизационен календар, така че да са защитени момичетата, а в бъдеще и момчетата от развитие на различни онкологични заболявания, допълни доц. Околийски. В пленарната зала пък депутатите решиха не само председателят, но и подуправителят на касата да се избират от Народното събрание.