0

Ч астни лекари и болници вдигнаха цените на медицинските услуги по морето. Въпреки че курортите още не преливат, клиники и кабинети са наточили яко секирите. "Умирай само в краен случай", е шеговитото мото на летовниците.

Умирай само в краен случай, шегуват се туристи.

 Умирай само в краен случай, шегуват се туристи.

От 200 до 650 лева излиза "удоволствието" да бъде изпратена линейка при нуждаещ се човек. Цената зависи от състоянието на пациента, разстоянието, на което се транспортира, и от това дали в линейката има екип реаниматори. Българските туристи, които са здравно осигурени, са в доста по-изгодна ситуация. Те могат да посетят специалист по здравна каса и да ползват електронни направления, издадени от джипито. За неосигурените пациенти и за чужденците обаче единствената възможност е да се лекуват на частно. Цените за първичен преглед това лято варират от 70 до 120 лв. Приблизително толкова е и консултацията със специалист. За рентгенова снимка или ехография цената е от 120 до 150 лв.  

Някои от тарифите.

 Някои от тарифите.

Ценоразпис

С повишени цени са и сестринските манипулации - за смяна на превръзка туристите плащат по петдесетачка, за инжекция - 15 евро. Без промяна е само тарифата за мерене на кръвно налягане, която струва 10-15 евро. По правило цените в Слънчев бряг от години се пазят в дълбока тайна и пациентите разбират колко им е сметката едва когато дойде време да я платят. Туристи пресмятат, че едно стомашно разстройство с два дена болничен престой излиза близо хилядарка. Ако се случи човек да има нужда от оперативна интервенция, то тогава сметката набъбва в геометрична прогресия. Според пациенти операцията на възпален апендикс вече струва над 1500 лв.

За гипсиране на крак или ръка при ортопед сметката е 200 евро. Медиците се оправдават, че такава е практиката в цял свят. Обясняват, че чужденците не плащат нищо на ръка, а сумите за лечението им се покриват впоследствие от застрахователите им. От джоба си плащат тези летовници, които нямат здравна застраховка, а те никак не са малко.

Някои клиники практикуват и начисляване на допълнителни такси, ако линейката се ползва в почивни дни. Затова и повечето пациенти избират таксито пред линейката, стига да са в съзнание и да не са загубили мисловна дейност. Туристи и туроператори прибягват до услугите на линейка единствено при много тежки случаи, когато животът на пациента виси на косъм. 

Копърки 

Медицински копърки газят закона по морето, като бизнесът им е в разцвета си, а цените за услугите удариха тавана. В изискванията за тази дейност се посочва, че трябва да има диспечерски пункт, адрес на експлоатационна база, ръководители на транспортната и медицинската дейност, както и медицински екипи. Те обаче не се спазват и всеки си работи както му е удобно. Затова често във Варна може да се види автомобил с обозначенията на линейка, която извършва транспортни услуги с яки момчета, които нямат необходимото образование и ценз, но могат да носят болни по етажите в сгради без асансьори. Частните линейки са в повечето случаи много добре екипирани. Но тези, които работят на черно и дерат по две-три кожи с тарифите си на принципа „Ако искаш. Ти си на зор!“, не отговарят на високите стандарти и изисквания. От години частниците имат и такса „тегло“, като при болни над 100 кг цените драстично скачат. Повечето от частните линейки работят към старчески домове и траурни агенции. 

Увеличение има и в цените на останалите медицински услуги по морето, като в частни кабинети на големите хотели до плажа и по близките до Варна курорти се работи на принципа „ден година храни“. Частните практики по морето не работят с НЗОК, затова пък ценоразписите им са убийствени, коментират запознати. Проверка за подобни лекарски практики показва, че по време на туристическия сезон почти няма хотел без нает медик, като цените на прегледите са доста солени и започват от около 50 лева за български туристи и 50 евро за чужди. По-благосклонни се оказват в здравните центрове, щом чуят чужда реч. 

Цени на услугите обаче отново старателно се избягват в разговор. Сметката с внушителна сума идва едва след края на всички прегледи и изследвания. Всъщност информация за цените дават единствено ужилените пациенти. Оправданието на лекарите пък е, че чуждите летовници практически не плащат нищо за прегледи и лечение, защото всички си имат здравни застраховки. 

Българските туристи също са подложени на невиждан рекет. Цените за тях са доста по-ниски от тези за чужденците, но непосилни за родните стандарти. Те могат да разчитат на безплатна медицинска помощ единствено в спешните центрове във Варна. Там обаче приемат само ако случаят наистина е спешен и застрашава живота.

Летен грип

Ако пипнеш паравирус, причиняващ т. нар. летен грип на морето, единствената алтернатива е да се бръкнеш с една-две стотачки, и то само да ти назначат лечение. Ако лечението изисква инжекции и системи, тогава сметката за настинката набъбва поне до пет стотака. Ако се наложи назначаване на лечение или манипулация, всичко се плаща отделно. За поставяне на мускулна инжекция например туристът ще трябва да извади 20 лв., а за венозна тарифата е 30 лв. Толкова струва и измерване на кръвното. За обработка на рана се плаща до 40 лева, ехографът на коремни органи е 60-80 лева, докато гипсирането на счупен крак или ръка може да надхвърли 400 лева. 50 евро се таксуват чужденците при най-обикновен преглед за рецепта, 100 евро е гипсиране на крайник, 20 евро е инжекцията. Тройно по-високи са цените на здравните услуги по курортите в сравнение със средните стойности на аналогични процедури и изследвания във вътрешността на страната.

Вадят кърлеж срещу 50 лв.

Във Варна вадят кърлеж за 15 до 25 лв., а в курортите вземат по 50 лв. Обработката на рани е още по-солена. Само превръзката излиза 50 лв., зашиването - 150 лв., а махането на конците - още 50 лв. В града за трите манипулации се искат не повече от 80-100 лв. Шокови са цените в курортите и при зъболекарите. Ако турист страда от зъбобол, може да му се наложи да извади около стотачка само за преглед. На някои места в кабинетите пък искат 250 евро за пломба или вадене на зъб. За сравнение, цените на услугите във Варна са 20 лв. за стоматологичен преглед, 60 лв. за екстракция на зъб и около 80-100 лв. за пломба с включено лечение. Заради прекалено високи цени на подобно лечение през минали сезони агенция „Медицински надзор“ е налагала глоби.

По темата работиха: Елена Анастасова и Добромир Радушев