Д обавянето на горски плодове, ябълки или няколко чаши чай към ежедневния режим може да бъде не само здравословна стъпка, но и потенциален ключ към по-дълъг живот. Това сочат резултатите от ново мащабно изследване, публикувано в научното списание Nature Food.
Проучването е дело на международен екип от учени от Куинс Юнивърсити в Белфаст, Университета Едит Коуан в Пърт, Медицинския университет на Виена и Виенския университет. Изследователите са проследили здравословното състояние на 124 805 души на възраст между 40 и 70 години в продължение на повече от десетилетие, използвайки данни от британската биомедицинска база UK Biobank.
Основният извод: хората, които консумират най-много и най-разнообразни храни, богати на флавоноиди, имат с 6 до 20% по-нисък риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2, рак, респираторни и невродегенеративни заболявания. Освен това при тях рискът от смърт по каквато и да е причина е значително по-нисък.
„Приемът на около 500 милиграма флавоноиди на ден се свързва с 16% по-нисък риск от обща смъртност, както и с приблизително 10% понижен риск от сърдечно-съдови и респираторни заболявания, и диабет тип 2“, заявява д-р Бенджамин Пармънтър, научен сътрудник в Университета Едит Коуан и съавтор на проучването. „Това количество се съдържа в приблизително две чаши чай.“
Освен количеството, изследователите подчертават значението на разнообразието от флавоноиди, присъстващи в диетата. Консумацията на различни видове флавоноиди – а не само голямо количество от един източник – се свързва с още по-голямо намаление на риска. Причината е, че различните подтипове на флавоноиди, открити в различни храни, оказват специфични ползи върху здравето.
Флавоноиди се съдържат в големи количества в чай, боровинки, ягоди, портокали, ябълки, грозде и черен шоколад. Според изследването, диета с широка палитра от такива храни е по-ефективна от наблягането на един "суперпродукт".
Въпреки че положителните ефекти от флавоноидите са добре документирани, механизмите зад това как и защо разнообразието от тези съединения предлага по-добра защита все още се изследват, отбелязват авторите.
Специалистът по човешко представяне и дълголетие д-р Марк Ковакс подкрепя заключенията на проучването. В интервю за Newsweek той посочва, че горските плодове – като боровинки, къпини и малини – са сред най-ценните добавки към хранителния режим. „Те подпомагат здравето на мозъка, намаляват оксидативния стрес и могат да забавят биологичното стареене“, казва той.
Заключенията от изследването подчертават нуждата от диетична стратегия, която да включва не просто полезни храни, а балансирано и разнообразно меню, богато на флавоноиди – стъпка към дългосрочно здраве и превенция на хронични заболявания.