0

Б лизо 20 000 българи ежегодно губят битката с рака. Това каза здравният министър в оставка Асена Сербезова при представянето на проекта на Националния план за борба с рака в Република България 2030.

С тази стратегия осигуряваме рамка за концепция за холистичен подход на грижите, посочи тя. Онкозаболяванията са сред основните приоритети в здравеопазването не само в европейски мащаб, но и в България. Броят на новодиагностицираните нараства, като ежегодно се диагностицират над 36 хиляди българи. Ако не се предприемат мерки, се очаква до 2030 год. смъртните случаи да се увеличат с 24 на сто, посочи още министър Сербезова. Министерството на здравеопазването вкара почти максималния си ресурс, за да имаме този план, каза заместник-министърът на здравеопазването Петър Грибнев.

В събитието участват и представители на Българското онкологично научно дружество, Българския лекарски съюз, Българския фармацевтичен съюз, Българския зъболекарски съюз, Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България, Българската генерична фармацевтична асоциация, Национална пациентска организация, Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания и др.