0

П енсионер от Нидерландия постави черен рекорд за най-дълга инфекция с COVID-19, като се бори с вируса за удивителните 613 дни преди смъртта си, предава Daily Star.

Вирусът е мутирал приблизително 50 пъти през този период, според учените. Те предупреждават, че хора с отслабена имунна система, като този човек, са идеални инкубатори за нови смъртоносни щамове на болестта. Въпреки че има няколко случая на пациенти, носители на вируса в продължение на стотици дни, се смята, че 72-годишният е имал най-дълготрайната инфекция.

Здравите пациенти обикновено изчистват вируса в рамките на дни до седмици, но тези с компрометиран имунитет могат да развият персистиращи инфекции с продължителна вирусна репликация и еволюция. Учените смятат, че вариантът Omicron, който се появи в края на 2021 г., произхожда от имунокомпрометиран индивид, което подчертава необходимостта от бдително наблюдение на такива пациенти.

Използването на целенасочен имунен натиск, включително терапии с антитела или нови антивирусни средства, може също да насърчи появата на варианти за избягване на вируса. Тези открития ще бъдат представени на глобалната конференция на Европейското дружество по клинична микробиология и инфекциозни болести (ESCMID) в Барселона следващата седмица.