0

М ного устойчиви бактерии бяха открити в ранени войници от украинските въоръжени сили, подложени на лечение в болници в няколко европейски страни.

Според The Times един от военнослужещите е загубил крака си, тъй като раната е започнала да гнои поради бактериална инфекция. Според лекари в лондонска болница мъжът е бил лекуван със смес от пет антибиотика, след това още четири лекарства, включително такива със сериозни странични ефекти. Но супербактерията оцеляха, пише изданието.

Експертите отбелязват, че инфекцията навлиза в тялото не в окопите, а в украинските болници, където са смесени военни и цивилни. Отбелязва се, че рискът от заразяване съществува не само в регионите, където бушува въоръжен конфликт, но и в проспериращите страни. Колкото по-дълго човек прекарва в медицинско заведение, толкова по-висок е рискът от заразяване на членовете на семейството с патогена - до 71%, ако пациентът остане в болницата повече от 10 дни.

Проучването показа, че най-опасните места в лечебните заведения са тоалетните, особено мъжките. Експертите смятат, че до 2050 г. устойчивите на антибиотици бактерии ще убиват десет милиона души годишно.