0

Ж ена почина, след като хирургически робот прогори дупка в тънките ѝ черва и причини фатален вътрешен кръвоизлив. Това се твърди в съдебни документи в дело за неправомерна смърт, предаде Daily Star.

Сандра Сулцер, на 78 години, починала през 2022 г., година след операция за лечение на рак на дебелото черво. Процедурата била извършена с помощта на робот da Vinci - машина с четири ръце, ръководена от лекар чрез камера, докато хирург движи ръцете на робота с помощта на джойстик и педали.

Но съпругът на Сандра съди производителя на устройството, Intuitive Surgical Inc (ISI), тъй като твърди, че е причинило наранявания на съпругата му по време на операцията, които са довели до нейната смърт.

ОТМЪЩЕНИЕТО НА МАШИНИТЕ! Робот уби човек, сбърка го с кутия зарзават

Хирургичната система da Vinci е проектирана да бъде минимално инвазивна. Устройството е свободностояща количка с една ръка, която държи камера или лапароскоп и три други ръце, оборудвани с хирургически инструменти, включително форцепс, скалпели и ножици. Хирургът управлява "ръцете", като използва контроли на конзолата.

Ръцете на робота могат да правят разрези, малки колкото стотинка. Те са обвити в гумени ръкави, за да се предотврати изтичането на електричество в тялото, но в делото се твърди, че ръкавите са имали пукнатини, което е позволило на електричеството да излезе.

Сандра претърпяла операцията през септември 2021 г. и според делото тази предполагаема грешка е довела до изгаряне на дупка в тънките ѝ черва. Съобщава се, че изгарянето е останало незабелязано от хирурзите, тъй като не са го видели.

Дупка в тънките черва може да освободи храносмилателни ензими и жлъчка, което може да причини инфекция и да доведе до септичен шок на пациента. Сандра се нуждаела от допълнителни процедури за възстановяване на разкъсването, но починала поради нараняване на тънките черва.

НА КОНВЕЙЕР: В Китай произвеждат изкуствени хора! (СНИМКА)

Това не е първият път, когато се твърди, че роботът причинява вреда. В делото се твърди, че ISI е получил „хиляди доклади за наранявания и дефекти“ с устройството da Vinci и че „най-опасните наранявания са възникнали от изгаряния на вътрешните органи, причинени от изпускане на електричество, причинено от инструментите на робота вътре в пациента“.

След доклади за проблеми с робота da Vinci, Администрацията по храните и лекарствата (FDA) разследва ISI през 2013 г. и установи, че са укрили информация и тайно са изтеглили дефектни части.

През 2014 г. FDA каза, че ISI е отстранила нарушенията, но анализ на NBC News през 2018 г. установява, че повече от 20 000 жалби са подадени срещу робота в Администрацията по храните и лекарствата през последното десетилетие.

РОБОТИТЕ ВЕЧЕ НИ ЧЕТАТ МИСЛИТЕ: Чатбот разкрива имена на филми и книги, за които не се сещаме

Повечето от докладите били свързани с неизправности, но 2000 от тях цитират наранявания, а 274 включваха смърт. ISI отговори на докладите по това време, твърдейки, че има научни доказателства в подкрепа на безопасността на устройството.

Според ISI, да da Vinci е бил използван в повече от 10 милиона операции и е "лидер в хирургическата роботика".