0

Ф антастиката започна да се сбъдва наяве, след като китайците обявиха как вече произвеждат изкуствени хора.

Засега само в лабораторни условия, но като се знае, че към проекта са причастни едни от най-големите технологични компании в Китай и Щатите, нищо чудно скоро да имаме и масова продукция. Въпросът е накъде ще тръгне производството на роботи – към кошмарите на апокалипсиса, показани в кинохитовете за Терминатора, или към спокойното и безметежно бъдеще.

Език

Първото същество с изкуствен интелект прилича на малко момиче и носи името Тонг Тонг. Названието не е случайно, кореспондира с английската дума за език, а също е и термин в Далечния изток, отнасящ се до амбициозни млади момичета, които имат силно желание за учене и напредък в живота чрез образование и интелект. Тонг Тонг говори с думи на няколко езика и в момента равнището й е на 4-5-годишно дете, но бързо се учи. Тя бе представена на специализирано изложение за изкуствен интелект (ИИ) в Пекин, където предизвика фурор и накара всички световни агенции да съобщават за нея.

Посетителите имали възможност да взаимодействат с Тонг Тонг, която ясно разбирала човешките намерения. Момичето с ИИ отличава доброто от злото, изпитва радост, гняв и печал. Програмирана е да поддържа чистота и ред в помещението си. Даже сама на няколко пъти оправяла една рамка на картина. Когато я накривявали, Тонг Тонг отивала да я изправи. Ако рамката е твърде високо за момичето, взимала табуретка, покачвала се на нея и я оправяла без чужда помощ. При разливането на вода или мляко на пода, Тонг Тонг сама си намирала парцал, за да избърше, демонстрирайки способността си да разбира намеренията на хората.

Учените обявили, че момичето с ИИ интелект първоначално било на равнището на 6-месечно бебе, но вече достигнало 4-годишно и продължава да набира опит и знания. Все пак специалистите твърдят, че тепърва този процес ще се развива. „Създаването на същност, която притежава здрав смисъл и разбира реалния свят, е съществена крачка на ИИ, но пътешествието тепърва започва“, каза шефът на изложението Джън Сънчун.

Стая

Тонг Тонг демонстрирала как се учи да си оправя сама стаята. След като първия път видяла подредбата на един от учените, после съвсем самостоятелно започнала да си оправяла стаята. А след това се научила самичка и да пренарежда вещите. Все още обаче не използва системата фъншуй, но учените смятат, че след време ще може и с това да се справи.

На изложението бил представен и Tong Test, смятан за най-добрата платформа за тестване на ИИ, далеч надхвърляща съществуващите способи за проверка. Тестът оценява пет измерения - визия, език, познание, движение и учене. Той също така включва и ценностна система на оценявания обект и как я развива. Тестът включва 100 специализирани задачи и повече от 50 общи, а също така предлага пълен тестов режим за развитие на общ изкуствен интелект. Според разработчиците, за да може общият ИИ лесно да се интегрира в човешката среда, той трябва да се учи и подобрява.

Ню Йорк

Този успех с Тонг Тонг стъпва върху разработка на учени от Ню Йорк, които правят големия пробив с ИИ, който сам се обучава. Китайците отиват още една стъпка напред, вкарвайки този ИИ в кукла робот. Учените от Голямата ябълка правят своя пробив, като слагат камера на главата на едно австралийско бебе и опитват да разберат как малките деца учат езика и познанието за света. Така ИИ постепенно започва да усвоява думи, които камерата вижда ясно. Бебето често разглеждало картинки, в които имало ябълки, и съответно камерата на главата му ги изпращала към ИИ, който от своя страна усвоил понятието за ябълка. Така започнал да усвоява дума по дума и накрая говорел. Този ИИ обаче има проблеми с ножовете и не успял да усвои думата за тях.

Скайнет

Така фантастиката започва лека-полека да се сбъдва, а мнозина вече се питат дали това е за добро или за зло. Защото и крачката към създаването например на робот войник не е далече. А това може да бъде повече от плашещо. Вече дори има сериозни проучвания възможно ли е бъдеще, описано пророчески във филмите за Терминатора. Течният свръхметал може би все още е фантастика, но пък машини, които да контролират и убиват хората, произвеждани от други машини, вече не изглежда така далечна и неосъществима реалност.

Ето, в събота от 22,40 по NOVA ще бъде излъчен „Терминатор: Спасение“ с Крисчън Бейл и Сам Уортингтън. По сюжет денят на Страшният съд е настъпил, унищожавайки цивилизацията. Армия от терминатори обикаля постапокалиптичния пейзаж, като убива или залавя хора в разрушените градове. Та с оглед на последните новини това бъдеще от филмите за Терминатора е напълно възможно.

Учените обаче казват, че само от човек зависи накъде ще поеме еволюцията на ИИ – дали към създаване на оръжия и избиване на хора, или към подкрепата и улесняването на човечеството. А Терминаторите ще си останат едни герои от прекрасни филми за кеф и размисъл на зрителите.

Помощ

Няколко института в различни места по света сериозно са се заели да разработват роботи, помагащи на хора в затруднено положение. Правят се роботи, които да бъдат като денонощни асистенти на хора със сериозни проблеми в придвижването или направо безподвижни.

Отделно се работи и върху роботи, които да са части от различни човешки органи, нещо като Дарт Вейдър от „Междузвездни войни“.

Разбира се, не минава и без екзотики. Правят се роботи масажисти и всякакви физиотерапевти. Има и разработки в сексиндустрията за различните полове, като в случая се набляга на добре изглеждащи машини, които могат да водят някакъв смислен разговор и чак след това да правят любов. Шеговито казано, нищо чудно след време сексрубриката на „Телеграф“ да предложи съвети как да задоволим любовните потребности на домашния робот.

Така че явно роботиката е новата перспективна част от индустрията по света.