0

М орбили дойде в София. 4-годишно дете от столицата се е заразило с  дребна шарка, съобщиха пред вестник „Телеграф“ от здравното министерство.

НЯМА КРАЙ: Коя е най-опасната зараза в момента?

За щастие заболяването при малкия пациент протича без усложнения и затова не е необходимо болнично лечение, казват още здравните власти.  

Статус

От ведомството съобщават,  че около 12 500 деца са с нередовен имунизационен статус срещу морбили само през изминалата година, когато обхватът на ваксинирани с първи прием е 91,6%, а с втори прием – 87,4%.

ВНИМАНИЕ: Чакат ни облаци от комари през лятото!

Междувременно Столичната регионална здравна инспекция ще извършва имунизации на деца срещу морбили, паротит и рубеола. Те ще са в делничните дни от 8:30 до 12:00 ч. и от 12:30 до 17:00 ч. в имунизационния кабинет на СРЗИ. Инициативата е насочена към деца без личен лекар с пропуснати имунизации и реимунизации с ваксина срещу морбили, паротит и рубеола, уточниха от СРЗИ.

Морбили, познато още като дребна шарка, е остра инфекциозна болест. То е най-заразното заболяване, познато на медицината. Рискът някой неимунизиран да се разболее, ако се срещне с вируса, е 96 на сто.

При него има обща интоксикация, възпаление на лигавицата на горните дихателни пътища, характерен кожен обрив и често настъпващи усложнения. За морбили няма специфично лечение.

По преценка на РЗИ: Тестват безплатно за коклюш

При 30% от заболелите се докладват усложнения – възпаление на средното ухо, круп, пневмония и диария. 3-6% от случаите могат да завършат летално, като в държави с ниски нива на имунна защита този процент достига 30%. Освен това дребната шарка буквално изтрива имунната памет на заболелия.

През отминалата година в България е регистриран един случай на морбили. През 2024 г. също е регистриран един болен през април. Последният взрив от морбили у нас е регистриран през 2019 г., когато са съобщени 1231 случая на заболели.

Съседи 

Съседните около нас страни също се борят с дребната шарка. Още в края на миналата година Румъния обяви епидемия от морбили. Само през последната седмица в Румъния са регистрирани 790 нови случая на морбили, съобщи Националният институт за обществено здраве на страната.

НЯМА КРАЙ! Нова зараза набира скорост

По данни на института починалите от инфекцията вече са 12. От началото на годината там са  потвърдени 11 397 случая на морбили – най-високият брой засегнати в целия Европейски съюз. Морбили има също в Сърбия и Гърция.