0

Б езплатни тестове за коклюш ще правят здравните власти. Те няма да са за всички, а само за определени групи от хора и по преценка на РЗИ, обяви пред „Телеграф“ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Изследванията ще се правят във връзка с увеличаващите се случаи у нас, които вече са 66.

ЗА УЖАС НА РОДИТЕЛИТЕ: Цели класове с конюнктивит

“Ще има ясни критерии кои хора ще бъдат тествани чрез РЗИ – например новопоявили се случаи в един град, по-тежки случаи, при които се е стигнало до ходпитализация, контактни лица, на които искаме да изясним дали инфекцията е предадена или не. Ще се действа по преценка на епидемиолога“, уточни още той. 

Обхват 

Досега изслдване за коклюш можеше да се прави единствено в Националния център по заразни и паразитни болести, което е платено. „Ще дадем възможност през РЗИ това изследване да се прави безплатно и по-бързо. Опитваме се да го организираме в столичната РЗИ, тъй като там имат апаратура за PCR. Така изследване ще може да се прави поне на две места“, разказа още той. 
Данните показват, че около 58% от заболелите от коклюш у нас са имунизирани.

„Това е очаквано. Те го карат много леко. Почти няма приети в болница деца. Някои от тях го карат с десетина дни кашлица. Ако човек не мисли за коклюш, не може да го разпознае“, казва още той. Затова се подготвя писмо до РЗИ, джипита и педиатри да имат предвид болестта, защото все пак е рядка, не се мисли много за нея и е възможно да се пропускат случаи, подчерта той.

При болести като дифрерия и морбили ключово е постигането на висок имунизационен обхват. За коклюша той достига 91%, което е доста високо, сравнено със съседните ни страни. Ръстът на случаите обаче се дължи на друг фактор. Преди години старият тип ваксина е сменен с нов заради нечести странични реакции като подуване и болка.

Оказва се, че новата ваксина дава малко по-слабо напрегнат имунитет – с годините имунитетът спада и може да се стигне до заразяване. Случаи има във всички европейски държави и то хиляди. През 2019 година заради увеличение на болните у нас бе въведена  допълнителна реимунизация на 12 години, тъй като експертите виждат, че с годните имунитетът избеледнява. 

Шарка

Болните от варицела у нас до момента са почти 9500. „Моето мнение е, че трябва да има задължителна ваксинация. Когато имаш 30 000 случая на година, това е достатъчен повод за въвеждането й. Някои лекари и родители се противопоставят на тази идея с аргумента, че е това е лека инфекция.

При 99%  от болните е наистина лека, но има 1%, който дава усложения, понякога тежки. Когато случаите са 30 000, зад този 1% седят 300 деца, което не е никак малко“, отбелязва доц. Кунчев.