0

Б ум на конюнктивит в детските градини и училищата. Цели класове и групи се борят с възпаление на очите. Конюнктивитът е известен още като „розово око“. При него е налице зачервяване на външната обвивка на окото - конюнктивата. Очите са подути и зачервени. 75% от инфекциозния конюнктивит се причиняват от аденовирус, обясняват специалистите. При по-малките деца вирусът може да се прояви и с кашлица.

Тестове

Именно аденовирусите са едни от доказаните патогени в Националната референтна лаборатория „Грип и ОРЗ“. Там всяка седмица постъпват проби от малчугани под 16 години, които са хоспитализирани в болници. Така здравните власти се ориентират какви вируси циркулират в обществото.

ОСВЕН ГРИП И COVID: Седем болести масово атакуват децата!

Коклюшът, известен като 100-дневната кашлица, също набира скорост у нас. 22-ма болни са регистрирани само за миналата седмица. За сравнение през цялата изминала година е имало 20 заразени. Инфектираните от януари са 66. „Сега има някои особености – нетипично върви коклюшът, по-трудно се поставя диагнозата – има го и при неимунизирани, и при частично имунизирани, и при напълно имунизирани в по-високите възрасти. Най-много са случаите на коклюш във възрастовата група 5-14 г., следвана от групата 15-19 г.“, коментира главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред БНТ. По думите му заболяването не протича като типичния коклюш - с много силна кашлица, която води до посиняване на детето, а прилича повече на респираторно заболяване.

ЗДРАВЕ с Телеграф: Тревожен ръст на морбили в Европа

Мерки

Очаква се здравните власти да обявят мерки във връзка с разпространението на коклюша и скарлатината, която също се вихри у нас. Почти 13 000 случая на различни видове шарки са регистрирани от януари насам. От началото на годината у нас има 3455 случая на скарлатина. Варицелата също бележи ръст, като само за отминалата седмица има 837 болни. От началото на годината в страната са регистрирани 9480 болни от детската инфекция.

ЗЛАТНО ВРЕМЕ: Топ 5 на най-разпространените летни болести