0

Л ятото е твърде кратко и непредсказуемо, за да губим ценни топли дни за болести. Междувременно има и такива, които най-често ни атакуват в този сезон въпреки жегата, слънцето, пресните плодове и зеленчуци... Или може би просто "благодарение" на тях? Ето един списък с най-честите летни болежки, за да вземете мерки навреме и да не пропилеете нито един от красивите топли слънчеви дни.

1. Мигрена и главоболие

Ако имате предразположеност към мигрена, лятото е сезон на повишена опасност за вас. При горещо време или след продължително излагане на слънце, тялото губи много влага - и дехидратацията вече провокира развитието на мигрена. За да намалите риска, поддържайте тялото си хидратирано, като пиете поне 8 чаши вода на ден. И задължително носете шапка!

2. Топлинен обрив

Малък червен обрив, който се появява по кожата поради прекомерно излагане на топлина и влага. Появява се и поради запушени потни жлези, така че не забравяйте да вземате често вана и душ в горещо време. Препоръчва се да използвате хладна вода. Сменете плътните дрехи с по-леки и проветриви материи. Избягвайте престоя на слънце. Ако вече са се образували сърбящи петна, поръсете засегнатите места с талк, бебешка пудра или царевично брашно. Трябва да се консултирате с лекар, ако симптомите не изчезнат в рамките на две седмици.

3. Конюнктивит

Конюнктивитът е възпаление на тънката лигавица на очната ябълка и вътрешния клепач. Възпалението най-често се причинява от вирусна, бактериална инфекция или алергия, през лятото пясъкът и прахът могат да се превърнат в допълнителен рисков фактор, както и топлото време, което стимулира развитието на бактерии. Правилата за превенция са доста прости: мийте ръцете си по-често, ако е възможно, не използвайте грим (особено в горещо време), дайте предпочитание на очила, а не на лещи. Много разпространени на морето са бактериалните конюнктивити, особено сред децата. Ако не можете да потърсите лекарска помощ веднага, можете временно да облекчите симптомите с помощта на компреси от тинктура от невен, както и измиване с розова вода.

Друго изпитано средство е смес от лайка, копър, невен и живовляк, която се вари от пет до десет минути, оставя се да изстине и се поставя за десетина минути върху възпаленото око с помощта на тампон. Това се прави 3-4 пъти на ден.

Настърган суров картоф, поставен в няколко слоя марля, също помага. Преди да наложите окото, оставете за няколко минути в хладилника.

Препоръчва се и промивка на очите с настойка от 3-4 лъжици черен чай. Сварете, оставете да изстине и направете промивката. Същият ефект може да има и настойка от смрадлика и синчец, сварени в 250 мл, накиснати за няколко часа в гореща вода и прецедени, за да послужат за компрес.

4. Фарингит и заболявания на гърлото

През лятото заболяванията на гърлото се диагностицират почти два пъти по-често, отколкото през зимата или есента. Първо, в горещо време е лесно да се изкушите от сладолед или вода от хладилника, второ, бактериите се размножават по-активно в топло време и накрая, трето, случаите на заразяване с инфекциозни болки в гърлото чрез водоеми не са необичайни. Ако почувствате симптомите, консултирайте се с лекар и стриктно следвайте неговите препоръки. Ако някой от вашите близки е болен от фарингит, правете гаргара редовно с антибактериални тинктури в продължение на няколко дни.

5. Външен отит

Друго често срещано лятно заболяване е външен отит, или инфекция на средното ухо. Пикът на това заболяване е още в първите дни от откриването на плувния сезон - една от основните причини за възпаление на средното ухо е дългият престой в студена вода. Ето защо след всеки контакт с вода внимателно избършете ушите с памучен тампон, а след плуване капнете във всяко ухо по 2 капки смес от 50% алкохол и 50% оцет - това ще помогне за изсушаване на ушния канал и предотвратяване на инфекция.

Как да успокоим кожата

Ако изгарянето е факт, има няколко домашни средства, с които да намалите сърбежа и болката.

Чаша бял или ябълков оцет, добавена към водата във ваната, ще успокои болката. Накиснете се за 15 минути.

Смесете 1 чаена чаша обезмаслено прясно мляко с 4 чаши вода и добавете няколко кубчета лед. Натопете в сместа мека памучна кърпа и налагайте компреси на изгорялото място в продължение на петнайсетина минути. Повторете след два часа.

Направете паста от царевично нишесте и вода, намажете върху изгорялото място. Още по-добър ефект има паста от сода за хляб и вода. Дръжте 10-15 минути, след това леко изплакнете мястото или почистете с тампон.

Нарежете краставица на кръгчета, наложете върху изгорялата област. Същото може да направите и със сурови картофи, а може и да ги настържете или смелите в кухненския робот. Не махайте кората. За да се задържи картофената паста върху изгорялото място, сложете я в тензух.

При изгаряне помага и компрес със зелен или сварен чай.

Ако отглеждате алое, срежете едно листо и нанесете малко гел върху зачервената кожа.