0

Т ревожно, близо 45-кратно увеличение на случаите на морбили в Европа миналата година, регистрира Световната здравна организация (СЗО). Здравните ръководители предупреждават, че случаите все още нарастват и са необходими спешни мерки, за да се предотврати по-нататъшното разпространение.

Около 42 200 души са били заразени през 2023 г. на Стария континент в сравнение с 941 през цялата 2022 г.! СЗО смята, че това е резултат от по-малкото ваксинирани деца по време на COVID пандемията.

Във Великобритания огнище на силно заразната инфекция с морбили има Уест Мидландс и то може да се разпространи бързо в други градове с ниски нива на ваксинация, пише Би Би Си. Повече от 3,4 милиона деца под 16-годишна възраст са незащитени и са изложени на риск да се разболеят, отчита здравното министерство в Англия. От техните служби се свързват с милиони родители и лица, които се грижат за тях, и ги призовават да си запишат час, за да гарантират, че децата им са напълно ваксинирани срещу морбили. Ваксината срещу морбили (дребна шарка), паротит и рубеола (MMR) се прилага в две дози – първата около една година, и втората, когато детето е на около три години и четири месеца. Ваксината е много ефективна, но само 85% от децата, които започват основно училище в Обединеното кралство, са получили и двете инжекции.

На изток

Казахстан и Русия са най-засегнатите страни с над 10 000 случая всяка. Със 183 случая Великобритания е страната в Западна Европа, където възраждането на болестта, считана за елиминирана през 2021 г., е най-очевидно.

„Станахме свидетели не само на увеличение на случаите на морбили, но и на почти 21 000 хоспитализации и пет смъртни случая, свързани с това заболяване - това е тревожно“, каза регионалният директор на СЗО Ханс Клуге. „Необходими са спешни усилия за ваксиниране, за да се спре предаването и да се предотврати разпространението“, добави той.

Възраждането на това силно заразно вирусно заболяване, което може да причини фатални усложнения и се разпространява по въздуха, се дължи на спада в обхвата на ваксинациите през годините на ковид. Според СЗО повече от 1,8 милиона бебета не са били ваксинирани срещу морбили между 2020 г. и 2022 г.

Съседи

Над 2800 случая на морбили и три смъртни случая са регистрирани в съседна Румъния през 2023 г. Заболяването, което се проявява с кожен обрив, предшестван от ринит, конюнктивит, кашлица, придружени от много висока температура и силна отпадналост, може да засегне всички възрастови групи. През миналата година два от всеки пет случая са регистрирани при деца на възраст между една и четири години и само всеки пети сред тези над 20 години. На местно ниво най-малко 95% от децата трябва да бъдат ваксинирани, за да се избегнат възможни огнища при внасяне на вируса. През 2022 г. само 92% от европейските деца са получили втора доза ваксина. Във Великобритания в определени райони на страната, около Бирмингам, процентът на ваксинираните пада до 81%.

Световната здравна организация изчислява, че ваксинацията срещу морбили е предотвратила 56 милиона смъртни случая между 2000 г. и 2021 г. През 2021 г. броят на смъртните случаи, дължащи се на болестта, се оценява на 128 000 в световен мащаб, главно сред неваксинирани или недостатъчно ваксинирани деца под пет години. До 2022 г. 83% от децата по света са получили доза ваксина срещу морбили преди първия си рожден ден. Това е най-ниският процент от 2008 г. насам според ООН.

Камерун стартира програма срещу маларията

Камерун започна първата широкомащабна и систематична програма срещу малария в света. Африканската държава, където всеки трети медицински преглед е свързан със заболяването, ще предлага безплатно първата препоръчана от Световната здравна организация (СЗО) ваксина.

Болестта, пренасяна от комари, убива повече от 600 хил. души годишно, главно в Африка. Децата под петгодишна възраст представляват повече от 80% от смъртните случаи на континента. В болница в град Соа, на 20 километра от столицата Яунде, шестмесечният Ноа Нга стана първият, получил ваксината RTS,S.

Инжекцията ще се предлага безплатно и систематично на всички деца на възраст под шест месеца, едновременно с други задължителни или препоръчителни ваксинации. Повече от 300 хил. дози RTS,S пристигнаха в Яунде в края на ноември миналата година. Организирането на старта на кампанията отне два месеца.

От 2019 г. повече от два милиона деца са били ваксинирани в Гана, Кения и Малави, където ваксинационната програма беше тествана пилотно. Според СЗО е постигнато значително намаляване на тежките маларийни заболявания и хоспитализациите. Буркина Фасо, Либерия, Нигер и Сиера Леоне са готови да я последват със собствени широкомащабни програми за ваксиниране.

Повече от 30 страни на континента са изразили интерес към въвеждането на ваксината и страховете от недостиг на количествата са намалели, след като втората ваксина завърши ключова регулаторна стъпка през декември. Пускането на втората ваксина "се очаква да доведе до достатъчно количество ваксини, за да отговори на голямото търсене и да достигне до още милиони деца", каза на брифинга директорът по имунизацията на СЗО Кейт О'Брайън. Ваксината R21, разработена от Оксфордския университет, може да бъде пусната през май или юни, съобщава Ройтерс.

Хипохондриците живеят по-кратко

Дългосрочната и сериозна тревога за здравето е вредна, а хората, които се страхуват прекомерно от тежка болест, умират по-рано от останалите. Това установява ново шведско изследване, публикувано и в британския „Гардиън“, в който се шегуват: Не стига, че се тревожим, ами сега ще трябва да се тревожим и за тревогите.

Всеки се страхува за здравето си, но когато този страх сам по себе си е заболяване, то обикновено нещата са доста по-сериозни. Хипохондриците не се убеждават, че са здрави при преглед и изследване. Тяхната непрестанна тревожност е истинско страдание, нивото на стрес е повишен. Според шведското изследване тези хора живеят средно пет години по-малко от тези, които не страдат от хипохондрия. В него са наблюдавани 45 000 души, от които около 4000 са официално диагностицирани с хипохондрично разстройство.

Сред водещата причина за неестествена смърт при хипохондриците са били самоубийствата. Проблемът според специалистите е, че тези хора живеят в голямо страдание и безнадеждност, включително и с усещането, че околните не ги разбират. Сред водещите причини за естествена смърт са сърдечносъдовите заболявания, като при мнозина хипохондрици се наблюдава хроничен стрес, а също и злоупотреба с наркотици и алкохол.

Друго наблюдение на екипа от изследването е, че хората нямат достъп до лечение на хипохондрията си - диагностицираните са твърде малко на фона на общите оценки от други проучвания, според които около 3-5% от хората страдат от патологичен страх за здравето си. Следователно само в Швеция би следвало 100-200 хил. души да са с потвърдена хипохондрия в последните 20 години, а същевременно са открити едва 4000 души.

Добрата новина е, че лечението е много ефективно, особено когато се прилага когнитивна поведенческа терапия и различни техники за релаксация.