0

П оне седем болести, освен грип и COVID, масово атакуват децата в момента, става ясно от изследване на Националния център по заразни и паразитни болести. То е направено в Националната референтна лаборатория по „Грип и ОРЗ“, като са използвани 195 клинични проби на деца до 16 години от болници в страната.

Най-много малчугани са с така наречения респираторен синцитиален вирус (RSV). Той е изключително опасен за недоносените деца и за децата до 2-годишна възраст, тъй като инфекцията атакува белите дробове и често се стига до бронхиолити и пневмонии. Срещу този вирус не се създава траен имунитет и едно дете, което го е прекарало, след няколко месеца може пак да се разболее от него,  обясняват лекарите.

Сополи

Хлапетата в момента се разболяват и от риновируси, които причиняват силна секреция от носа и общо неразположение. Има и доста случаи на бокавируси, като симптомите са треска, кашлица, хрема, диария и повръщане. В Националната референтна лаборатория са засечени и метапневмовируси, които могат да причинят от леки симптоми до тежка кашлица, бронхит и пневмония. Хлапетата боледуват и от аденовируси, които също могат да минат леко, но и да причинят пневмония, ларинготрахеобронхит и конюнктивит.

Масово сред децата в момента върлува и скарлатина. Това е втората по честота шарка след варицелата. От началото на годината у нас са регистрирани 1279 случая. Болестта се причинява от бактерията бета-хемолитичен стрептокок, но за да се постави диагноза скарлатина, детето трябва да има два симптома - така наречения малинов език и специфичен обрив. Ако тези симптоми не са налице, на детето се поставя диагнозата стрептококова ангина. Болестта се лекува с пеницилинови антибиотици, уточняват лекарите. Броят на болните тази година е по-голям от този за същия период на миналата.

Болни

Варицелата, която миналата година предизвика бум, тази година продължава да се разпространява усилено. От началото на годината у нас са регистрирани 4005 случая на шарка. За 2023 година болните са били над 31 000. В много страни в Западна Европа ваксината за варицела е задължителна, у нас обаче тя е препоръчителна.