0

О блаци от комари ни чакат през лятото. За това предупреди пред вестник „Телеграф“ бившият шеф на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Причината - не са вземат адекватни мерки срещу крилатите нашественици.

ПАК ТРЕВОГИ: Опасна болест пълзи към България, носят я комари! (СНИМКИ+ВИДЕО)

„Не се ли изтребят сега, в момента, като се третират водоемите, през лятото ще имаме облаци от комари. За целта във водоемите се хвърля един препарат, който съдържа бактерии. Когато се хвърли, този препарат запушва дихателната и храносмилателната система на ларвата на комара, докато е във водоема. Загинат ли ларвите, няма да има облаци комари и те ще са чувствително по-малко. Не се ли третират водоемите, ще имаме много комари през лятото. Обществото отново ще бъде лъгано с пръскане с хеликоптери по градинките, което има много слаб ефект с максимум 3 дни“, отбелязва специалистът. 

Напаст 

Друга опасност със затопляне на времето са кърлежите. Над 30 души от началото на годината са заболели от инфекции, предавани от кръвосмучещи паразити, сочат данните на Националния център по заразни и паразитни болести.

Става въпрос за лаймска болест и други болести, които се пренасят от кърлежи. 

ЗДРАВЕ с Телеграф: Тревожен ръст на морбили в Европа

Не пускайте децата в храстите, защото там има много паразити, съветват специалистите.

„Навикът на майките при раззеленяване да пускат децата си в храстите е много вреден. Така от главата на едно дете бяха свалени повече от 90 нимфи на кърлежи. Опасно също е и щъкането на малчуганите не по алеите, а в тревните площи. Където има гъста, неокосена растителност, особено бръшляни, там има много кърлежи. Влажно ли е, има ли кърлежи, не трябва да се ходи по тревата. Децата и възрастните винаги трябва да се преглеждат, след като са били сред природата. Ако се види кърлеж, той се маха. Колкото по-кратко време седи впит, толкова по-нисък е рискът от заразяване“, казва още специалистът.

ЗАДАВА ЛИ СЕ НОВА ПАНДЕМИЯ? Отчетоха десеторен скок на опасна болест