0

Б ългария ще трябва да направи поръчка на COVID ваксини за бебета, след като Европейската комисия издаде окончателно решение за прилагането им.

Това става ясно от запитване на „Телеграф“ до Изпълнителната агенция по лекарствата. „Ваксината за деца под 5 г. ще съдържа по-малко количество иРНК. След като бъдат одобрени от ЕК, ще бъдат в отделна, предназначена единствено за тази възрастова група лекарствена форма“, обясняват от ИАЛ. Информацията относно предстоящи доставки обаче се очаква от компаниите производители „Пфайзер“ и „Модерна“.

Препоръка

На бебетата над 6-месечна възраст, както и на малките деца ще бъдат прилагани ваксините „Комирнъти“ и „Спайквакс“. От Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) вече издадоха препоръка за употребата им. Ваксината на „Пфайзер“ е за деца до 4 години, като курсът се състои от три дози. Първите две се прилагат през три седмици, а третата - осем седмици след последното убождане. Ваксината на „Модерна“ ще се прилага на хлапета до 5 г., като курсът се състои от две дози с интервал от четири седмици. Минималната възраст и за двете ваксини е шест месеца и ще се прилагат мускулно в горната част на ръката или бедрото. Най-честите нежелани реакции при малчуганите са същите като при по-големите - сънливост, загуба на апетит, обрив и чувствителност на мястото на инжектиране.

Вариант

Междувременно у нас вече са доставени малко над 417 хиляди адаптирани ваксини срещу подварианта на Омикрон ВА.4-5 и още почти 304 000 дози срещу подварианта ВА.1. До края на годината пък се очаква да получим още приблизително 1,9 млн. дози адаптирани ваксини. На този фон едва 40 200 души са избрали да се защитят от Омикрон и са се имунизирали с някоя от обновените ваксини. Експертите от Националния център по заразни и паразитни болести пък доказаха два нови подварианта. За първи път в България са установени BQ.1.1. и BM.1.1, които са разновидности на Омикрон. Към момента у нас най-властващ е вариантът BA.5.x, който е подвариант на ВА.5.