0

Г лавният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обяви на брифинг, че е решено срокът на карантината за болни с COVID-19 и контактните лица да бъде намален. Решението е било взето на ежеседмичното заседание на експертната група, която заседава във връзка с актуалната епидемична ситуация и противоепидемичните мерки.

Карантината за положителните за COVID-19 ще бъде намалена от 10 на 7 дни, а за контактните лица от 7 на 5 дни. Въобще няма да бъде налагана карантина на хората, които в рамките на три месеца са направили пълна имунизация, поставили са си бустерна доза или са преболедували вируса.

Мярката ще важи със заповед на министъра на здравеопазването от този четвъртък. Промяната в срока на карантината ще засегне и в момента карантинираните граждани.

Световните данни показват, че човек е активно заразен и опасен за околните до петия ден в над 90% от случаите, добави главният държавен здравен инспектор, цитиран от БТА. По думите на доц. Кунчев това е малка, но първа стъпка към постепенно разхлабване на мерките. Той добави, че ако продължи спадът на процента заболели, може да се обсъди и отпадане на част от другите мерки, като носенето на маски в градския транспорт.

Министърът на здравеопазването в служебния кабинет д-р Асен Меджидиев обяви, че има сериозен спад на смъртността и на заболелите у нас. По думите му това означава, че решенията на експертния съвет са адекватни.

На въпрос за безплатните антигенни тестове и направления, министър Меджидиев посочи, че в момента всички регионални здравни инспекции разполагат с безплатни тестове.

„Водят се преговори между здравната каса и лекарския съюз и се надявам до края на седмицата да бъде подписан този анекс, с който се възстановяват парите със задна дата на лекарите, които ваксинират. Ще бъдат пуснати електронните направления на общопрактикуващите лекари, за да могат те да насочват за безплатно тестване с антигенен тест“, посочи министърът.

Д-р Меджидиев припомни, че има издадена заповед да няма ограничения при използването на флаконите с ваксина, т.е. да не се чака да се съберат пет човека, за да бъде използван един флакон, а дори и един човек да може да се ваксинира. Той добави, че ваксини има, но неговата работа да се даде максимална възможност на гражданите, които пожелаят, да се ваксинират и тестват.

Както по-рано "Телеграф" съобщи, служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев предлага скъсяване на карантината за ваксинирани и за неваксинирани.