0

Б ум на коклюш у нас. Само за седмица в България от магарешка кашлица са се разболели 48 души, сочат данните на Националния център по заразни и паразитни болести.

Така от януари у нас са регистрирани 110 случая срещу само 20 за цялата изминала година.

Диагностика

Тестове за коклюш могат да бъдат направени в Националния център по заразни и паразитни болести. За целта се взема гърлен секрет.

Цената на PCR-a за коклюш е 45 лева. За резултат от изследването се чака само няколко часа. Пациентите могат да го получат на електронната си поща.

Здравните власти организират диагностика на заболяването да може да се извършва и в столичната РЗИ, тъй като там имат апаратура за PCR. Идеята е в бъдеще да се отворят още центрове и в други градове - Пловдив, Бургас и Варна.

НОВА ВЪЛНА: Десетки заразени с коклюш за седмица!

Половината от заболелите от коклюш са ваксинирани, сочи още статистиката. Най-много заболели има във възрастовата група от 9 до 12 години. Ваксинираните го карат леко. Почти няма приети в болница деца. Някои от тях го карат с десетина дни кашлица.

Ако човек не мисли за коклюш, не може да го разпознае, защото протича нехарактерно, отбелязват още специалистите.

Здравните власти съветват, ако е налице кашлица повече от 2 седмици, която не се поддава на лечение, болният да се тества за коклюш.

Затова от властите се подготвя писмо до РЗИ, джипита и педиатри, с което да им напомнят, че болестта е тук, и да я имат предвид, защото все пак е рядка, не се мисли много за нея и е възможно да се пропускат случаи, подчерта той. Ако човек бъде диагностициран, трябва да пие антибиотик минимум 10 дни.

ГАДОСТ И ЗАРАЗА: Коклюшът ни удря през лятото!

Ваксина

При хора без ваксина болестта протича тежко. Заради силната кашлица очите и вените изпъкват. Тя трае със седмици или месеци. Не случайно е наречена още 100-дневната кашлица, или магарешка.

БЪЛГАРИЯ МЕЖДУ ОГНИЩА ОТ ЕПИДЕМИИ: Коклюш от Запад, морбили от Север!

При поемане на въздух болните издават свистене като магарешки вой. Тук всъщност е затруднено дишането и има задух. Има и усложнения от пневмония до пролапс на ануса, казват още специалистите.