0

Б ългария се намира между няколко огнища на епидемии. Съседна Румъния обяви война на морбилито, а в Сърбия и Република Северна Македония се борят с коклюш.

Болестите вилнеят заради ниското имунизационно покритие в съседните ни страни. Според българските здравни власти и ние сме заплашени от морбили, защото нашата колективна защита като общество също не е оптимална. С първа доза срещу морбили, паротит и рубеола са защитени 91,2% от децата, а с втора доза - едва 87,2%, което е по-ниско от нужните 95%.

Респиратор

Четири бебета са починали от коклюш, наричан „100-дневна кашлица“, в Белград, съобщи сръбската национална телевизия РТС. Те са били настанени в Института за майка и дете "Д-р Вукан Чупич". Едно дете е на респиратор и е с опасност за живота, каза д-р Владислав Вукоманович, кардиолог и управител на педиатричната клиника на института. Той подчерта, че малки деца и бебета до четири месеца могат да развият тежка клинична картина, която досега е завършила със смъртен изход при четири деца. В Белград са регистрирани 70 деца, позитивни на коклюш, като две трети от тях са хоспитализирани.

Македония

„100-дневната кашлица“ се вихри и в Република Северна Македония. Комисията по инфекциозни болести e взела решение да препоръча на здравното министерство да обяви епидемия от коклюш на територията на Скопие, съобщи председателят на комисията д-р Александър Петличковски. Препоръката идва, след като в столицата на Северна Македония вече има 14 потвърдени случая на заболяването, от 18 в цялата страна. Петличковски съобщи още, че препоръчват Министерството на здравеопазването да забрани и приема, и записването в детските градини на деца, които не са ваксинирани или са частично ваксинирани срещу коклюш, а в пунктовете за ваксинация ще бъде организирана работа на две смени, за да може да бъдат ваксинирани всички деца, които са пропуснали да направят това в редовния ваксинационен календар.

Съседна Румъния пък се бори с епидемия от дребна шарка. Първи случаи на болестта бяха регистрирани и в съседна Сърбия, където епидемиолози издирват нулевия пациент, след като 15-годишно дете е с морбили.

Само за седмица в Румъния са регистрирани 459 болни и два смъртни случая от морбили, сочат данните, предаде Аджерпрес. За по-малко от месец животът си са загубили шестима души. Националният институт за обществено здраве в Румъния съобщи, че в периода 1 януари 2023 г. - 28 януари 2024 г. в страната са потвърдени 4205 случая на морбили.

Шарка

В началото на декември 2023 г. здравното министерство в Румъния обяви епидемия от дребна шарка на национално равнище, за да направи възможна ваксинацията на деца на възраст между 9 и 11 месеца, както и на неваксинираните, на фона на тревожно нарастване на случаите на морбили и големия брой хоспитализации на заразени деца в педиатричните и инфекциозните болници. Починало е момченце на 8 месеца от окръг Брашов, неподлежащо на ваксинация с тривалентната ваксина (морбили, паротит и рубеола), което било настанено в Спешната клиника за деца в Брашов, където е имало контакт със заразено с морбили лице. Детето е имало съпътстващо заболяване синдром на Прадер-Вили.
Живота си загуби и 24-годишен младеж от окръг Муреш, който не е бил ваксиниран срещу морбили. Той е имал контакт в семейството с потвърден случай на морбили, като болният също не е бил имунизиран. При него също е имало съпътстващо заболяване - тежка умствена изостаналост..

Ваксини

Недоносените бебета у нас вече ще могат да се ваксинират по-рано. С промяна в Наредба №15 за имунизациите в Република България отпада изискването за навършване на коригирана двумесечна възраст при недоносените деца като условие за провеждане на имунизации извън неонатологично или родилно отделение. Предложението е на Експертния съвет по неонатология.
Въвежда се условието за достигане на тегло от 2000 г и стабилно клинично състояние. Определените критерии за стабилно клинично състояние са нормални жизнени показатели, липса на прогресиращи соматични и неврологични заболявания, остри инфекции, фебрилитет и хеморагичен синдром, липса на необходимост от кислородотерапия.

Поради риска от тежко протичащи ротавирусни инфекции имунизациите срещу ротавируси при недоносени деца се провеждат съобразно календарната възраст след изписване от лечебното заведение за болнична помощ.