0

8 медикамента за лечение на COVID-19 ще бъдат достъпни в аптечната мрежа в България. Един от тях, по първоначална информация, ще струва 2154 лева. "Той е с доказан ефект върху COVID-19 и това, че ще бъде наличен в България, е абсолютен плюс“, каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в ефира на NOVA. Той поясни, че решението как и къде да се доставя ще бъде взето от компетентни специалисти от експертните съвети към здравната каса. Той заяви, че този вид медикаменти имат строго специфичен период на прилагане, за да се постигне ефект от лечението. Според него дори тези лекарства да не се плащат от касата и да са на свободния пазар, е хубаво, че хората могат да имат достъп до тях при тежка ситуация.

За някои от тези медикаменти вече сме чували, а някои от заболелите, лекувани в интензивно отделение, са ги пили. Става дума за ремдесивир, който се доставяше директно към болничните заведения, като цената, обявена от производителя му, е 810 лв. с ДДС.

Лекарства

Изпълнителната агенция по лекарствата каза за „Телеграф“, че част от лекарствените продукти са доставяни в страната на базата на договори на Министерството на здравеопазването с представители на производител и притежател на разрешение за употреба.

Evusheld е подходящ за профилактика на COVID-19 и за лечение на пациенти, които не се нуждаят от кислородотерапия. Швейцарският медикамент Kineret се прилага за лечение на коронавирусната болест при възрастни пациенти с пневмония, нуждаещи се от допълнителен кислород, които са заплашени от тежка дихателна недостатъчност. RoActemra е подходящ за лечение на заболяване, причинено от коронавирус при възрастни, които получават системни кортикостероиди и се нуждаят от допълнителен кислород или механична вентилация. Ronapreve се прилага при възрастни и юноши на възраст на и над 12 години, които не се нуждаят от допълнителен кислород. Xevudy е за лечение на възрастни и юноши със заболяване, причинено от коронавирус, които не се нуждаят от подаване на кислород. Paxlovid и Regkirona се прилагат при възрастни, които не се нуждаят от допълнителен кислород.