1

В медиите се появи информация, че учени от Китай случайно са създали подвид коронавирусна инфекция, която е в състояние да убие всички „хуманизирани мишки“ за една седмица.

Както пише Daily Mail, всъщност говорим за сто процента смъртност, съобщи GlasNews.

Авторите отбелязват, че това е точно същата „болест Х“, която беше обсъдена с участието на специалисти от СЗО на форума в Давос. Точно от такава суперепидемия се опасяват лекарите по света. Позицията на обществото по отношение на такъв „нов продукт“ беше очертана от медийни коментатори, които посочват, че едно просто счупване на епруветка може да доведе до разпространение на смъртоносен вирус.

Потребителите се чудят „защо направиха всичко това“.

„Не позволявайте изтичане, както при COVID-19“, призовават те.

ЗАДАВА ЛИ СЕ НОВ КОШМАР? Китай тествал смъртоносна болест върху „хуманизирани“ мишки

Медията уточнява, че експерименталното изследване на подвида е станало на две научни площадки, в Бостън, в местен университет, и в Пекин, в местен химико-технологичен университет. В резултат на това те успяха да идентифицират мутантен вирус, който зарази малайзийските панголини.

Като експеримент те го прилагат на лабораторни мишки, като получават тревожни резултати.

„Смъртта е настъпила в рамките на 7-8 дни“, съобщават медиите.

Както обясниха експерти от британското издание, новият вирус не причинява тежки увреждания на белите дробове, последвани от органна недостатъчност, като Covid, а увреждане на мозъка.

„GX_P2V мигрира в мозъка и го зарази“, заявиха лекарите, добавяйки, че очите и мозъкът на животните са засегнати.

Изданието посочва, че учените за първи път са се сблъскали с този вирус през 2017 г., преди началото на пандемията от COVID-19. Ново проучване обаче доведе до заключението, че вирусът може да се разпространи от животни на хора.

И основните му носители са птици и животни. Отбелязва се, че тялото на панголините се е превърнало в „лаборатория“ за мутация от болест, опасна за прилепите, до болест, фатална за хората.

Учените поясняват, че от осем заразени мишки в контролната група всички мишки са умрели. Признаците за наближаваща смърт включват побеляване на очите, загуба на тегло и смъртоносна умора.

Аутопсията показа, че мозъкът на гризачите е буквално "разкъсан" от вируса. Преди да достигне до човек, вирусът преминава през две мутации, когато преминава от животно към човек и от последния към други хора.