0

П ърви случай на морбили беше регистриран у нас. Болните от коклюш в България надхвърлиха 70 души. С топлото време зачестиха и ухапванията от кърлежи.

ПАЗЕТЕ СЕ: Морбили дойде в София!

Между 20 и 25% от кърлежите носят зарази. Най-опасната от тях е Лаймската болест. Това заяви в студиото на „Здравей, България” директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова. По думите ѝ обаче едва 10 а 100 от ухапванията от заразени насекоми поразяват човешкото тяло. Това означава, че едва между 2 и 2.5% от случаите на ухапани ще бъдат заразени.

Вадят ни кърлежа срещу 50 лева

Проф. Христова увери, че пръсканията против насекомите вече са запознали в цялата страна. При ухапване е възможна профилактика, но предвид малкия процент на зараза, тя не се препоръчва. По думите на специалиста това би довело до скок на антибиотичната резистентност. Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести обясни, че в първите няколко месеца от заразяването с Лаймска болест лечението с антибиотик е много ефикасно.

ВНИМАНИЕ: Чакат ни облаци от комари през лятото!

Първият случай на заразен с морбили у нас е на 4-годишно дете. По документи то е ваксинирано, но няма антитела. Проф. Христова подчерта, че в между 1 и 5% от случаите хората образуват много за кратко антитела срещу болестта, а след това те изчезват. Съществува и възможност, която обаче не може да бъде доказана, че пациентът е бик ваксиниран само по документи. „Докато са единични случаи, опасност няма”, увери експертът.