0

И зпълнителна агенция „Медицински надзор“ се е самосезирала и започва проверка по случая с починалата в Русе родилка. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването в служебния кабинет Асен Меджидиев след заседанието на парламентарната комисия по здравеопазване.

Родилката е починала в Акушеро-гинекологичния комплекс към Университетската болница "Канев" в Русе. Бебето е родено чрез секцио на 23 май тази година. На следващия ден майката е починала.

Междувременно парламентарната комисия по здравеопазване задължи Меджидиев в едноседмичен срок да им предостави всички проверки, доклади и резултати от тях, извършени от 2021 г. досега в "Майчин дом". Проверките са извършвани от Изпълнителна агенция "Медицински надзор", Регионална здравна инспекция - София, Националната здравноосигурителна каса, Столичната здравноосигурителна каса.

Повод за решението на членовете на комисията е одитен доклад, извършен през август 2022 г., в който се констатират различни финансови приходи на директора на "Майчин дом", получавани от медицинския център към болницата, от "медицински и немедицински услуги", за "избор на екип" и др. Сумите от одита бяха цитирани от проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС.

Министър Меджидиев каза по-рано по време на заседанието, че в момента в "Майчин дом" се извършва одит, а по отношение на цитирания от проф. Ангелов одит Агенцията за държавна финансова инспекция не е намерила нарушения, предаде БТА.