0

 

Онкоцентърът-менте, за който "Монитор" алармира, продължава да приема пациенти незаконно въпреки, че от 19 април е заличен от Районната здравна инспекция – София и няма право да работи. Това съобщиха от инспекцията, която на граждани направи внезапно проверка вчера по обяд. Закриването му стана след журналистическо разследване на агенция и вестник „Монитор”, които в поредица от публикации описаха незаконните методи, упражнявани там.

За една седмица, откакто т. нар. Център за интегративна медицина в столичния комплекс „Дружба” бе закрит, там не са спирали работа – записвани са часове за преглед и лечение на пациенти, както по телефона, така и лично. Освен това, са приемани и болни, което е в пряко нарушение на здравното законодателство у нас, съобщи директорът на РЗИ д-р Данчо Пенчев. До часове предстои да бъде сезирана прокуратурата както от РЗИ, така и от Изпълнителната агенция „медицински одит”.

Става въпрос за „лечение” на онкоболни от доктори, които нямат специалност по онкология, прилагане на методи, които не са регистрирани и позволени нито у нас, нито са приети от сериозната медицина.

Онкоцентърът менте беше закрит преди четири години заради същите нарушения. Година и половина по-късно управителите му и собственици д-р Христо Дамянов и проф. Лъчезар Аврамов го регистрират отново за дейност по четири конвенционални специалности, но там отново „лекуват” раково болни с непризнати методи.

„Лицензът беше отнет, защото дейността, която извършва центърът, няма право да се извършва в доболнична дейност, там не работят лекари онколози, което е в нарушение на медицинския стандарт по онкология“, коментира д-р Костадинка Пачаръзова, завеждаща дирекция „Медицински дейности“ при Столична регионална здравна инспекция.

Единият от медицинските управители Христо Дамянов, който е уролог, но не и онколог, се инати, че нямало нужда от онколог, тъй като хората вече били ходили на такъв доктор, преди да отидат във въпросния център. Той категорично отрича медицинските стандарти, с което не признава и действащото законодателство у нас, тъй като те са част от нормативна уредба, по която действа медицината в нашата страна. Нито той, нито другият управител Аврамов не посочват медицинска експертиза, от която да става ясно, че преминалите „лечението” раковоболни при тях се подобряват.

Много е изненадващо лекари да твърдят, че могат да лекуват онкология без необходимата специалност, коментира главният секретар на Изпълнителна агенция „Медицински одит“ Димитър Евлогиев. Несериозно е в XXI век да се твърди, че „ние сме над тези неща, че онколозите са безпомощни, но ние превръщаме водата във вино и правим чудеса. След като се регистрират отново, например за дейности хирургия, урология и вътрешни болести, веднага започват същите нелегални практики, посочи Евлогиев.

Като пряко погазване на всякакви правила и закони определи дейността на Медицинския център по интегративна медицина и председателят на Българското онкологично дружество и национален консултант по медицинска онкология проф. Асен Дудов. „Всичко, което се прилага в този център, е грубо погазване на всякакви правила и закони – неспазване на медицинския стандарт по онкология, работа с противотуморни лекарства от неспециалисти, подсъдни действия с оглед застрашаващи здравето и живота на българските граждани”, категоричен е проф. Дудов в доклада си до Изпълнителната агенция „Медицински одит”.

 

Д-р Данчо Пенчев, директор на РЗИ-София: Край на хазарта със здравето на хората

Когато става въпрос за здравето на хора, няма да допуснем да се правят спекулации и да се играе хазарт. В момента предприемаме всички необходими законови действия, които да спрат това беззаконие. Така коментира за „Монитор” случая с пишман онкоцентъра по интегративна медицина в комплекс „Дружба” директорът на Столичната регионална здравна инспекция д-р Данчо Пенчев.

Той разказа, че центърът е работил, когато инспекторите са пристигнали изненадващо на място седмица след като му е била отнета регистрацията и заличен от регистрите заради незаконна дейност.

Хората там не са били нито приятели, нито товарачи на техника, както се опитват някои нарушители в подобни случаи да се оправдават впоследствие в съда. Проверяващите са снимали пациентската книга, каза още д-р Пенчев.

Той окачестви дейността след закриването като грубо нарушение както на Закона за лечебните заведения, така и на Закона за здравето.

Това неминуемо ще доведе до последващи мерки спрямо собствениците на Медицинския център „Интегративна медицина”. Юридически какви ще бъдат последващите стъпки ще стане ясно много скоро. Резултатът по никакъв начин няма да облагодетелства лицата, които нарушават разпорежданията на Столичната регионална здравна инспекция.

Фактът, че в нарушение на всички действащи в случая медицински стандарти, правила и закони да извършват такъв тип дейност нелегално, при положение че са заличени, означава, че ще бъде санкционирано, и то много сериозно, категоричен бе д-р Пенчев. Предвид това, което сме видели, сезираме прокуратурата, следва подвеждане под наказателна отговорност и тя едва ли ще има само финансово изражение, посочи той.