0

А мериканската биотехнологична компания Moderna съобщи, че разработената от нея ваксина срещу COVID-19 е с ефикасност 94,5 процента, предаде Франс прес.

Американската биотехнологична компания Moderna съобщи, че разработената от нея ваксина срещу COVID-19 е с ефикасност 94,5 процента, предаде Франс прес.

Тя е подобна на ефективността на другата ваксина срещу коронавируса, на Pfizer-BioNTech, които обявиха миналата седмица 90-процентна ефективност на своя продукт.
Това означава, че рискът от разболяване с COVID-19 се снижава с 94,5 процента. Това е било констатирано при прилагането на ваксината и на плацебо по време на клинични изпитания в САЩ.

В третата фаза само петима участници, които са получили две дози от ваксината, са се разболели, в сравнение с 90 коронавирусни случаи при участниците, които са получили плацебо, става ясно от прегледа на независим съвет за безопасността на данните под крилото на Националния институт по здравеопазване на САЩ.

В следващите седмици „Модерна“ възнамерява да подаде молба до Агенцията по храните и лекарствата в САЩ за разрешително за спешна употреба. Компанията очаква разрешителното да се основава на финалния анализ на 151 случая и на медианно проследяване от над 2 месеца.

„Това е повратен момент в развитието на нашия кандидат за ваксина срещу COVID-19. Още от ранните дни на януари ние преследваме този вирус с цел да защитим колкото се може повече хора по света. През цялото време съзнавахме, че всеки ден е от значение. Този положителен междинен анализ от нашето проучване във Фаза 3 ни даде първото клинично потвърждение, че нашата ваксина може да предотврати заболяване от COVID-19, включително тежко заболяване,“ заяви Стефан Бансел, главен изпълнителен директор на „Модерна“.

„Вярваме, че нашите инвестиции в технологията за доставка на mRNA и в разработването на процес за производство ще ни позволят да съхраняваме и транспортираме нашия кандидат за ваксина срещу COVID-19 при температури, обичайни за широко достъпните фармацевтични фризери и хладилници,“ заяви Хуан Андрес, директор по техническите операции и качеството в „Модерна“.

Базираната в Масачузетс "Модерна" получи 955 милиона долара от американска програма за разработване на ваксина, като САЩ се съгласиха да платят 1,53 милиарда долара за покупка на дозите.