0

В незапните промени в храненето и преминаването само на растителен режим могат да причинят загуба на коса. От приспособяването на организма към меню, което не съдържа богатите на протеини месо и риба, страдат космените фоликули. Това предупреждава британската диетоложка Касандра Барнс в Световния ден на веганството, който се отбелязва на 1 ноември. Протеините са едни от най-важните вещества за здрава коса. Кератинът - веществото, осигуряващо здравината и структурата на косъма, е протеин, който тялото ни си набавя чрез приеманите животински продукти, пояснява тя.

Нутриционитската допълва, че желаещите да изключат животинските протеини от менюто си трябва да си набавят достатъчно растителни протеини - от варива, ядки и семена.

Друг риск, свързан с веганския начин на хранене, е недостигът на витамин В12 и калций заради липсата в менюто на продукти като мляко и сирене. Витамин В12 е важен за здрава имунна система, а калцият - за доброто здраве на костите и зъбите.

Хората, които не консумират млечни продукти, могат да си набавят въпросните вещества от тофу, спанак и кейл. Касандра Барнс напомня, че лишаването от мляко, месо и други животински продукти може да навреди на здравето. Тя обаче не отрича, че този начин на хранене има и плюсове, като например намаляване на теглото, повишена енергия, по-добро сърдечно здраве, по-нисък риск от рак, по-добър сън и сияйна кожа.

Световният ден на веганите се отбелязва от 1994 г. по инициатива на председателката на британското Веганско общество Луис Уолис, с цел да се популяризира веганството като начин на живот.