0

М ъжете, преборили коронавирус, да избягват сексуални контакти в продължение на 14 дни. Това е препоръка на американското дружество по репродуктивно здраве. Причината е, че COVID прониква в тестисите и може да се предаде на друг човек при полов акт, обяснява урологът д-р Ивайло Димов. „Това е така наречената сексуална карантина, за която малко хора знаят, но трябва да я спазват след боледуване“, допълва специалистът, който от 13 години работи в Урологичното отделение на МБАЛ "Св. Пантелеймон" Ямбол.

Мъжете, преборили коронавирус, да избягват сексуални контакти в продължение на 14 дни. Това е препоръка на американското дружество по репродуктивно здраве. Причината е, че COVID прониква в тестисите и може да се предаде на друг човек при полов акт, обяснява урологът д-р Ивайло Димов. „Това е така наречената сексуална карантина, за която малко хора знаят, но трябва да я спазват след боледуване“, допълва специалистът, който от 13 години работи в Урологичното отделение на МБАЛ "Св. Пантелеймон" Ямбол.

В случай на неотложен секс да се използва предпазно средство, съветва той. COVID-19 може да засегне всички органи и системи, както и да увреди тяхната функция.

Особено притеснително е, че уврежда мъжката полова система, казва д-р Димов.

Първите съобщения за откриване на коронавирус в спермата на излекувани мъже идват от Китай, където са установили вируса в семенна течност на двама пациенти при 23-ма от изследваните. “Това ясно показва, че той може да се задържи сравнително дълго в тестисите на мъжа", предупреди д-р Димов.

Той цитира изследвания, според които коронавирусът може да се предава по полов път от заразения мъж на сексуалните му партньори по същия начин, по който се предава и вирусът на СПИН. Урологът посочи и конкретен случай от практиката си:

При извършване на спермограма на мъж с COVID-19 се установява намален брой на сперматозоидите

и увеличени левкоцити в еякулата, както и намалена концентрация на спермата до 5 пъти и намалена подвижност на сперматозоидите до 2 пъти”. Успокоителното е, че тези увреждания на спермата са обратимим казва експертът. Възстановяването на тези показатели обикновено стават до 60 дни след заболяването.

Пред "Здравен Телеграф" д-р Ивайло Димов обяснява и механизма на увреждането. Той е имунен. "От изследванията се установява увеличена концентрация на CD3+ и CD68+ в итерстициалните клетки на тестиса и IgG в семенните каналчета. Това показва, че нарушенията в сперматогенезата са в резултат на имунен отговор при болните”, казва урологът.

Високата температура, която поддържат много от пациентите, също може да доведе до проблем.

“Да, тя уврежда тестисите. При 51% от лекуваните в болница се установява хипогонадизъм, като нивото на тестостерона им е с 30% по-ниско спрямо обичайните стойности при здрав мъж”, каза специалистът. Разбира се, не само коронавирусът може да е причина за понижения тестостерон на мъжа. “Ниското ниво на тестостерона се обяснява освен с действието на вируса, така също с изживявания стрес от пациента и с приложението на кортикостероидните медикаменти в терапията”, посочи д-р Димов.

Урологът разказа и друг случай от своята практика: „В кабинета ми дойде за преглед мъж на 31 години, семеен, водещ редовен полов живот, с едно дете, който е преболедувал COVID-19. Инфекцията е доказана с наличието на двустранна COVID пневмония и с положителен PCR тест. Оплакваше се, че след като "оздравял" от коронавируса, има сериозен проблем с интимния си живот и невъзможност да изпълнява съпружеските си задължения в леглото.

Касае се за тъй наречената еректилна дисфункция, която продължава повече от месец след оздравяването.

Лекуван е с антибиотици в домашна обстановка и не е приемал кортикостероиди. При направените изследвания се установи ниско ниво на общия тестостерон. Клиничният и ехографският преглед не дадоха отклонения. Назначих му терапия на билкова основа. На контролния преглед пациентът сподели, че отново се чувства пълноценен мъж и се радва на нормален сексуален живот с жена си”. Примерът потвърждава, че увреждането е обратимо и че рискът от стерилитет след коронавирус е минимален.

Селен и цинк помагат на мъжката потентност

Увеличаване на нивото на мъжкия полов хормон и подобряване на сексуалния живот се постига чрез намаляване на стреса, казва урологът д-р Ивайло Димов. Разбира се, това не е достатъчно. От полза са също спортът и разходките сред природата, които подобряват настроението и повишават жизнения тонус, осигуряването на достатъчен нощен сън, намаляването на наднорменото тегло, приемът на качествени храни и ползването на хранителни добавки, съдържащи Омега-3, селен и цинк. Препоръчва избягване на тютюнопушенето и прекомерната употреба на захарни изделия и алкохолни напитки.

Вирусът удря бъбреците

COVID-19 дава увреждания и на бъбреците, предупреждава д-р Ивайло Димов. При аутопсии на 63 пациенти в 60% е установен вирусът в бъбреците, а в 72% е имало и нарушения във функцията на бъбреците с развитие на бъбречна недостатъчност. Урологът съветва хората да се ваксинират - както здравите, така и хронично болните.