0

И ма заболявания, които макар и хронични, имат своята сезонност. Такива са стомашно-чревните, каквито са пептидната язва и гастритът. Те могат да кротуват почти цяла година, за да напомнят за себе си с остри кризи в края на зимата и началото на пролетта. Кризите се влияят от промяната на времето от студено към затопляне, а в някои случаи и обратно от топло към захлаждане, както се случва в ранната есен.

От сезонните стомашно-чревни заболявания пептидната язва е най-коварна. Заболяването представлява ерозия на лигавицата на стомаха, дванадесетопръстника или хранопровода. Противно на общоприетите схващания, то не се причинява от пикантни храни или стрес, въпреки че след появяването и те му влияят. Основната причина за неговото възникване е дисбалансът между храносмилателните сокове в стомаха и дванадесетопръстника. То се провокира от

 

бактерията хеликобактер пилори

 

която образува колонии в стомашно-чревния тракт. Продължителната употреба на нестероидни противовъзпалителни средства, към които спада и аспиринът, също могат да направят рана в лигавицата.

Ако лечението на язвата не започне още в самото начало, тя може да провокира остри гастрити, които мъчат с години. Към заболяването са предразположени хора, чиито родители също са били засегнати от него. Честото пиене и напредването на възрастта също правят човек по-уязвим от пептичната язва. В редки случаи тя е белег за започващ рак на дванадесетопръстника, панкреаса или стомаха.

Парене и болки в стомаха, особено нощем, киселини, гадене, повръщане и подуване на корема са първите признаци за нея. Сигурни симптоми за пептидна язва са тъмните или черни изпражнения, повръщане с ръждив цвят и рязко отслабване. Изследването се извършва с ендоскопия, която е безплатна,

ако пациентът си вземе направление от личния лекар. Язвата се лекува с медикаменти, но когато не е хваната навреме, се налага операция. Интервенцията обаче може да бъде избегната, ако от самото начало на заболяването се спазва стриктна диета, изключваща суровите плодове, зеленчуци, алкохола и кафето.

 

Суровото козе мляко е изключително полезно

 

за лечение на язва. Водата от сварено зеле два пъти дневно, свареният ориз и лъжичка масло два пъти дневно подпомагат зарастването на раната. Растението амлаки (индийско грозде) и екстрактите или соковете от него, приемани на гладно, също я успокояват.

През пролетта зачестяват киселините и болките, стомахът се подува, получава се усещане за тежест. Възможна е и появата на кръвоизлив, който вече показва, че лигавицата е била увредена. По-често причината е язва на дванадесетопръстника, а не на самия стомах. В такива случаи диарията е неизбежна, като фекалиите са тъмни и лъскави. Същевременно кръвното налягане пада, пулсът се ускорява. Когато тези признаци са налице е редно да се направят и кръвни изследвания за потвърждаване или отхвърляне на диагнозата язва на дванадесетопръстника. Ниските стойности на хемоглобина и желязото потвърждават диагнозата. И при най-малко съмнение за стомашен кръвоизлив трябва незабавно да се потърси лекарска помощ, защото това състояние е опасно и застрашава живота.

Без риск за живота, но изключително неприятен е гастроезофагеален рефлукс. При него част от стомашното съдържимо се връща към хранопровода с усещане за парене. В някои случаи то причинява дори повръщане. Гастроезофагеалният рефлукс е традиционен спътник на язвата и гастрита.

 

 

Храни, които приспиват болестта

 

Според масовото мнение на гастроентеоролозите салатите и пресните плодове, както и някои листни храни, като спанак и лапад, обострят заболяванията на стомашно-чревния тракт. А ранните зеленчуци натрупват и повече нитрати, които определено дразнят стомашната лигавица.

Разумен хранителен режим обаче може да приспи болестта. За да не си навлечем неволни болки, се препоръчва да обмислим дневното меню още от сутринта и да се постараем да не го нарушаваме. Ако стомахът реагира на целулоза и получаваме болки от салата и дори краставици, е добре системно да пием сок от моркови, прясно зеле или червено цвекло. Цвеклото и зелето съдържат витамин U, който има доказан успокояващ ефект. Същевременно той заздравява лигавицата на стомаха. За потушаване на киселините пациентите обикновено пият сода бикарбонат. Това самолечение обаче не е безобидно. То може да отвори пептични язви на хранопровода. Неизбежните киселини при стомашните заболявания най-често са последица на неправилна организация на храненето, на безразборна употреба на храни, които се събират в стомаха. Добре е закуската да е от плод и мюсли, а през деня да се пие сок от моркови, който успокоява стомаха. Вечерята не бива да е по-късно от 20 часа.

 

 

 

 

 

 Не съчетавайте кисело с ориз

 

Ако се спазват основните принципи на разделно хранене, няма как храната да се връща към хранопровода и да причини киселини. Главният принцип е да не събираме по едно и също време в стомаха храни, които ще предизвикат ферментация. Белтъчната храна изисква повече стомашен сок и солна киселина, а за усвояването на въглехидратната е нужна алкална среда. Затова храните които са кисели – оцет, лимон, туршии и домати, в съчетание с ориз, картофи, качамак и тестени, не се усвояват. В стомаха започва процес на ферментация с „набухване”. Задължително е прясното мляко да се консумира отделно от други храни, защото в стомаха се превръща на извара и започват процеси на гниене и ферментация. Кисело мляко, домати и плодове се консумират половин час преди храна или половин до два часа след нея. Примери за лоши комбинации: баница с кисело мляко, пица, спагети с доматени заливки и кетчуп, сарми с кисело зеле, домати и хляб, домати и картофи.