0

Йогата и физическите упражнения помагат да запазим ставите си здрави. Те са важни за превенцията на артрозните изменения и за повлияването на болката в тазобедрените стави.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Така наречената котешка поза е много полезна за гръбначния стълб и за всички стави.

Застанете на "четири лапи". Уверете се, че китките, лактите и раменете ви са разположени в една линия и са перпендикулярни на пода. Гръбначният стълб трябва да се намира в неутрална позиция. Поемете си дълбоко въздух. Когато издишате извийте гърба нагоре към тавана, като стегнете поясните мускули. След това наведете главата, отпуснете мускулите на врата и се опитайте да допрете брадичката до гърдите.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Храни

 

Упражненията са важни, защото проблемите със ставите се задълбочават с годините. Времето е най-лошият фактор за износване на ставния хрущял и за загубване на еластичността на връзките. До голяма степен ние можем да неутрализираме влиянието им с помощта на здравословно меню и на хранителни добавки. Сьомгата помага за задържането на ĸoлaгeна в тялото. Тя e бoгaтa нa омeгa-3 мacтни ĸиceлини и за пoддъpжaнe нa здpaвocлoвнaтa oбмянa нa вeщecтвaтa в opгaнизмa. Бaдeмитe ca eдни oт нaй-дoбpитe изтoчници нa витaмин E, ĸoитo пpeдпaзвaт външнaтa мeмбpaнa. Aĸo нe cтe тexни любитeли, нaблeгнeтe cлънчoглeдoви ceмĸи или фъcтъцитe - тe cъщo тaĸa ca бoгaти нa E. Eднa ябълĸa нa дeн мoжe дa ви пoмoгнe дa пpoтивoдeйcтвaтe нa apтpитa - бoгaтa e нa ĸвepцeтин, aнтиoĸcидaнт, ĸoйтo e вaжeн зa изгpaждaнeтo нa ĸoлaгeн. He бeлeтe ябълĸитe, в ĸopaтa им имa дocтaтъчнo пoлeзни вeщecтвa зa вaшитe cтaви. Бобът, зелето, броколите и джинджифилът също спадат към храните, които могат значително да подобрят състоянието на ставите.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Кости

В човешкото тяло има повече от 180 кости, свързани посредством стави. Затова навременната профилактика и грижа за костната система е изключително важна. Основната причина за болката в ставите е артрозата. Тя е вид заболяване, при което се уврежда ставата. В началото проблемите се проявяват само при движение, а по-късно се появяват и в покой. Най-често засегнати от артроза са носещите стави, т.е. тазобедрени, коленни и тези на гръбначния стълб. Типична е повишената чувствителност към студ и промени във времето. Остеоартрозата е най-срещаното ставно заболяване, което започва да се развива между 20 и 30 годишна възраст, без изявена симптоматика. Особено застрашени са активно спортуващите хора, както и тези с наднормено тегло или извършващите тежка физическа работа.

 

Насладете се на движението, без страх от болка

 

Езикът на болката е познат на всички без изключение и не се нуждае от превод. Нашият организъм прибягва към него, когато иска да сигнализира за наличие на някаква патология. В това време ние се ограничаваме до използването на различни средства с които „заглушаваме“ досадните симптоми, нарушаващи обичайния начин на живот, при това не се замисляме сериозно за причините които ги предизвикват.

Глюкозаминът е сред най-ефикасните хранителни добавки за предпазване и облекчаване на болката в ставите. Ако глюкозаминът в организма не достига, което често се случва след 40 години, производството на протеогликани се нарушава. Той поддържа течността в хрущяла и регулира метаболизма му, като предотвратява ненужното разрушаване на тъканите. Възпира действието на ензимите, разграждащи хрущялната тъкан. Глюкозамин хидрохлорид е чиста и концентрирана форма. Благодарение на ниското си молекулно тегло, той прониква изцяло в засегнатите стави.

В хранителната добавка се съдържа екстракт от Босвелия Серата, позната още като Индийски тамян. Тази билка традиционно се използва като противовъзпалително средство. Още през 1970 г. немски учени откриват, че тя има терапевтичен ефект, близък до този на нестероидните противовъзпалителни средства, съдържащи ибупрофен и ацетилсалицилова киселина. В продукта се съдържа и джинджифил, произхождащ от Азия, който има дълга история като традиционно противовъзпалително средство. Съвременни изследвания показват, че джинджифилът има противовъзпалителен, съдоразширяващ и антитромботичен ефект. Изследване на доктор Ларс Линдмарк категоризира джинджифила като билков медицински продукт, притежаващ ефектите на нестероидните противовъзпалителни продукти. Сравнително проучване доказва, че джинджифилът има сходно на ибупрофена действие. В резултат на изследването могат да се направят изводите, че екстрактът от него може да бъде използван като алтернатива на класическото третиране на болните от остеоартрит.

Продуктът ForFlex (ФорФлекс) съчетава трите съставки, предоставящи на организма благоприятно си действие върху ставите:

  • Растителен глюкозамин, произведен в САЩ, според стандартите на Американската Фармакопея.

  • Стандартизиран екстракт от Босвелия (65% Boswellic acids)

  • Джинджифил (5 % Gingerol).

Можете да намерите в аптеките и без рецепта!