0

С амо 1204,35 кг стари лекарства и живак са предали столичани на специализираната фирма за опасни отпадъци през 2016 г. От началото на годината до 30 септември са предадени 827,485 кг. Това съобщиха за „Монитор“ от Столична община.

Според фармацевти това е нищожно малко количество за близо двумилионна София. По думите им българинът масово изхвърля непотребните медикаменти направо в контейнерите за смет или в тоалетната.

От 300 до 1000 лева е глобата за изхвърляне на такива отпадъци на боклука, регламентирана в Закона за управление на отпадъците. Точно този нормативен документ вменява и на общините да осигурят фирма, която да събира опасните отпадъци.

Независимо от високите санкции се оказва, че няма нито един глобен, защото трудно се доказва кой, какво и къде изхвърля, казаха още от Столичната община.

Двугодишен договор за 108 000 лв. е сключила тя с лицензирана фирма за събиране на опасни отпадъци, към които се причисляват и медикаментите.

За да предадат непотребните лекарства и живак столичани могат да се обадят на телефон 0700 11 750, за да бъде изпратен специален автомобил на адреса.

Услугата е напълно безплатна. Друга кола на фирмата дежури в различни точки на столицата. Графикът й на движение се описва на сайта на общината, казаха от там.

Само 9,20 кг стари илачи е събрала лицензираната фирма за цяла година във Варна, съобщиха от общината.

207 кг непотребни медикаменти са предали бургазлии от началото на годината до сега, а през миналата – 212 кг.

Да се връщат старите лекарства заедно с касовия бон в аптеката, от която са купени, беше една от ексцентричните идеи, описани на проектонаредба на доскорошния зам.-министър на здравеопазването Мирослав Ненков. Той се опита да прокара документа преди 4 години, когато също беше зам.-министър. Тогава обаче получи отпор от Съюза на фармацевтите.

Това не е нашата работа, коментира пред „Монитор“ проф. Илко Гетов – председател на съсловната организация.