0

с еки трети през месец април се оплаква от т. нар. сенна хрема.

Кихане, кашляне, сълзене. Това са проявите й, причинени от невидимите полени. Ако сме чувствителни към един от тях, обикновено сме алергични и към цялата му група или семейство, предупреждават докторите. Просто имунната ни система проявява свръхреакция срещу различните дразнители.

Някои от по- дребните полени се разпространяват от вятъра, докато по-едрите се пренасят от насекоми. Въздушните течения разнасят главно три групи дразнители - житни, дървесни и тревисти полени. Мръсният градски въздух може да повиши риска от алергична свръхчувствителност. Освен това заседналият живот между четирите стени ни прави по-уязвими от домашния прах и множество нови кръстосани алергени, намиращи се в екзотичните плодове и домашните любимци.

Алергените се определят чрез тестване в специализирани лечебни заведения. У нас обикновено се тества кожата от вътрешната страна на ръката под лакътя. В цивилизования свят хората с алергия обикновено използват климатични инсталации вкъщи и в колата си. Те не позволяват на полените и праха от улицата да проникнат в помещенията и поддържат известна влажност на въздуха при определена температура.

Извън препаратите, които докторът ще ни изпише, ние можем да си помогнем и сами. За да отмием дразнещите частици е добре по-честото плискане с вода на очите и промиването на ноздрите с физиологичен разтвор.

С профилактична цел е препоръчително дългата коса да се мие по-често, а дрехите, с които сте били навън, да не остават в спалните. Полепналите по тях полени ще ни мъчат и дразнят цяла нощ.

За увеличаване на противоалергичната защита на организма ще помогне приемането на таблетки, съдържащи калций, магнезий и витамин С.

Освен традиционната медицина с ефективни препарати за стимулиране на противоалергичната защита и за облекчаване на оплакванията от сенната хрема разполагат и хомеопатите. Ако вярвате обаче на този вид лечение, задължително ще трябва да посетите специалист, който да ви предпише строго индивидуално лечение в зависимост от конкретните оплаквания.

Освен пълноценната диета с обилие на плодове и зеленчуци докторите съветват да укрепваме организма си и с по-активен двигателен режим.