0

Община Раковски ще закупи дезинфектанти за семействата в ромската махала на града, откъдето е тръгнала болестта Хепатит А. Всяко домакинство в махалата само ще пръска в дома си, за да бъде спряно разпространението на заразата, съобщиха от РЗИ Пловдив.

Оттам уточниха, че тъй като на срещата по проблема, заради който родители от общината заявиха, че ще спират децата си от училище и детска градина, не са присъствали представители на ромския етнос, в махалата също ще бъде проведена разяснителна кампания. За да няма повече болни в бъдеще от община Раковски са поели ангажимент да събират сметта в зависимост от количеството генериран отпадък. Незаконните сметища ще бъдат изчистени, а предписаните от РЗИ Пловдив мерки в училищата и детските градини ще продължат. От община Раковски ще раздадат на ромите в махалата и здравно-просветни брошури, които са изготвени от РЗИ и в които се обяснява как да се предпазят хората от Хепатит А.

Както Аенция "Монитор" вече писа, от миналия 16 август до момента в община Раковски има регистрирани 89 случая на заболели от Хепатит А. Болните са били хоспитализирани за лечение в Инфекциозна клиника в Пловдив. Най-много заразени деца има в ОУ „Христо Смирненски” – 34 случая, в ОУ „Христо Ботев” са двама болни, в детските градини и ясли „Щастливо детство” и „Иглика” са общо 7 болни. Най-много заразени с Хепатит А са децата на възраст от 5 до 9 години – 43 случая. Болните хлапета от 1 до 4 години са 20, а тези от 10 до 14-годишна възраст са 8. Останалите заболели са на възраст от 20 до 59 години."