0

Ш околадът, доматите и тиквените семки са сред 10-те храни, които предпазват от рак. Това показва изследване на американски учени от Калифорния. Какаото е това, което прави шоколада полезен не само в борбата с лошия холестерол, но и предпазва от появата на тумори. Флавоноидите, които са основна част на какаовите зърна, предпазват най-вече от рак на червата. Те стопират възпаленията и засилват нашата имунна система. Доматите трябва задължително да присъстват в менюто ни, категорични са експертите. Те съдържат ликопен, който се смята за най-мощният антиоксидант, който се бори с вредните свободни радикали, образувани от кислорода. Колкото по-дълго доматите врят и се преработват например за сос, супа или кетчуп, толкова по-добър е лечебният ефект от тях. Заради високото съдържание на каротиноиди тиквените семки са сред препоръчителните храни за превенция на онкозаболявания. Консумацията на тиквени семки намалява риска от рак на кожата, белите дробове, червата, пикочния мехур и гърдата. Според изследването жените трябва задължително да включат в менюто си орехи. Ядките са богати на омега-3 мастни киселини, които забавят развитието на раковите клетки или дори предотвратяват образуването им. Консумацията на орехи 5 дни в седмицата е успешна в превенцията от най-разпространеното онкологично заболяване при жените – рак на гърдата. Редовното похапване на грозде, малини, портокали, моркови и броколи също предпазва от коварната болест. Сред 10-те храни, предпазващи от туморни образувания, се нарежда и зеленият чай. Вълшебната течност съдържа редица вещества, които предпазват организма от ракови клетки - кофеин, флуорид, цинк, калций, калий, йод, мед и манган. Според проучването, за да извлечем максимална полза от зеления чай, трябва да консумираме по 3 чаши на ден.