0
Ср ртни занимания, шопинг, срещи с приятели, посещение на изложби и музеи  - това е начин да се спасим от депресията, която ни наляга след като отпуската свърши,  твърдят руски лекари, цитирани от агенция ТАСС.
Подобно депресивно състояние възниква у мнозина от нас, малко преди настъпването на есента. Главният психиатър и нарколог на Министерството на здравеопазването на Русия Евгений Брюн съветва преходът от отпуските към работния ритъм да се направи под формата на спортни игри. Тогава той е най-безболезнен. Друг метод е да се похапва сладко, да се посещават музеи и изложби.
Други руски психолози пък сочат изкуството като церител на депресии. То може да ни отвлече от негативни мисли, свързани със смяната на сезоните. Хубавото време в края на лятото позволява да се извършват много дейности на открито – да караме велосипед, да тичаме за здраве или да правим преходи в планината.
Срещите с приятели също помагат за  преодоляване на постотпускарския стрес. Споделянето на хубавите спомени от лятото може да има положителен ефект върху психичното ни здраве. Добре е и на работното място да си сложим сувенири от ваканцията - снимки, картички, предмети, съветват психолозите.