Спанакът, зелето и сьомгата са сред храните, които се борят срещу възпаленията в нашия организъм и могат да повишат имунния ни отговор, когато се срещнем с инфекция, пише на сайта си “Harvard Health Publication”.
Най-малките
Специално внимание в сезона на гриповете трябва да се обърне на най-малките. Децата още нямат напълно изградена имунна система и често вирусите ги повалят. Затова освен на пълноценно меню, родителите трябва да заложат и на хранителна добавка, която да подсили имунитета им през студените месеци, защото не винаги само чрез менюто може да се набавят всички жизненонеобходими вещества.
За да сме здрави през есента и зимата и да посрещнем респираторните инфекции с по-големи защитни сили е добре да се насочим към храните, които се борят срещу възпаленията в организма като доматите, зехтина, зелените листни зеленчуци, сред които спанак и зеле. Важни са бадемите и орехите, сьомгата, скумрията, рибата тон и сардините. От плодовете не забравяйте портокалите, боровинките, ягодите и черешите.
Най-малките
"Много експериментални изследвания показват, че дадени компоненти на храните или напитките могат да имат противовъзпалителен ефект", казва д-р Франк Ху, който е професор по хранене и епидемиология в катедрата по хранене към Харвардското училище за обществено здраве.
Обърнете специално внимание на плодовете и зеленчуците като боровинки, ябълки, зелени листни зеленчуци, които са с високо съдържание на естествени антиоксиданти и полифеноли - защитни съединения, съдържащи се в растенията.
Сладкиши
На другия полюс са храните, които провокират възпаление в организма. Според доктор Ху хората трябва да се опитат да избягват или поне да ограничат една група храни. Става въпрос за рафинираните въглехидрати като бял хляб и сладкиши, пържените картофи и изобщо пържените храни, подсладените и газирани напитки, бургерите, стековете и преработените меса като колбасите. В тази група влиза и маргаринът.
"Някои от храните, които са свързани с повишен риск за хронични заболявания като диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания, са свързани и с риск от възпаление. Това не е изненадващо, тъй като възпаленията играят основна роля в развитието на тези болести", казва д-р Ху.
За да се похвалите с добър имунитет се стремете към здравословен начин на живот. Ако търсите хранителен план, който да се бори срещу възпаленията, помислете за средиземноморската диета, която е богата на плодове, зеленчуци, ядки, пълнозърнести храни, риба и здравословни масла.„Здравословната диета е от полза не само за намаляване на риска от хронични заболявания, но също така и за подобряване на настроението и общото качество на живот", казва д-р Ху.
Гъбите кътат 400 полезни вещества
Гъбите са изненадващо полезни за здравето и съдържат над 400 вещества, които са важни за организма. Въпреки това те се избягват заради страх от натравяне или защото са доста тежка храна. Въпреки опасностите, свързани с употребата на гъби обаче те предлагат много полезни вещества, които могат да подсилят имунната ни система. Сред тях са и бета-глюканите – природни полизахариди, които са важни именно за имунната ни система. Заради тях гъбите са част от постните менюта на хората още от древността и са използвани в народната медицина – за борба с всевъзможни проблеми от алкохолизъм до тумори. Гъбите са полезни и за нервната система. Все пак обаче с тях трябва да се внимава, защото са склонни да натрупват вредни вещества. Затова трябва да се следи да не консумираме развалени гъби и да не оставяме нарязани гъби дълго преди да бъдат сготвени.
Монитор


















