0

С ладкото от смокините е не само вкусно, но и полезно. Смокините са плодовете с най-високо съдържание на фибри – пектин и неразтворима във вода целулоза. В дребните плодове има протеин, селен, калций, калий, фосфор, магнезий, сяра, желязо, манган, мед и серотонинн, известен като хормон на щастието. Хората със сърдечно-съдови заболявания задължително трябва да добавят сладко от смокини в менюто си заради високото съдържание на калий и захари. Калият действа съдоразширяващо, успокоявайки и отпускайки спазмите на кръвоносните съдове. Плодовете успокояват силното сърцебиене и стимулират производството на кръв. Затова са задължителна храна за хората с анемия заболявания на черния дроб и далака, тъй като съдържат високи количества манган и желязо. Редовното похапване на смокини гарантира нормализиране на „лошия“ холестерол, заради наличието на омега-3, омега-6 и фитостерол в дребния плод. Въпреки сладостта си смокините са препоръчителни за тези, които искат да стопят някой друг килограм, заради богатото съдържание на фибри в плода.

Сладкото от смокини може да се окаже добър помощник в борбата с високата температура. За подсилване на имунната система преди есенно-зимния сезон в менюто за закуска може да се включи сладко от бъз. Освен това бъзът е богат на антиоксиданти, на което се дължи противовъзпалителният му ефект.

Друг вариант за укрепване на имунната система е чрез редовна консумация на мармалад от шипки. В 100 грама шипки се съдържат около 2 грама витамин С, което ги прави с 40 пъти по-богати на витамин C в сравнение с лимоните и 300 пъти повече в сравнение с ябълките.

Дори под формата на мармалади и конфитюри малините, ягодите и къпините са полезни не само за здравето, но и за красотата.

Тези дребни плодчета са източник на антиоксиданти, които помагат на организма да се отърве от свободните радикали и да забави процесите на стареене. Малините, ягодите и къпините съдържат много полезни микроелементи като фосфор, калий, мед и магнезий, затова спомагат за нормализирането на състоянието на централната нервна система.