0

 

  • Доц. Василев, от какво се причинява инфарктът?

  • Класическата промяна, която се случва при инфаркт, е запушване с тромб на един от съдовете, които „хранят“ сърцето. Това води до прекъсване на достъпа на кръвта до сърдечния мускул, вследствие на което той умира и практически част от функцията му се блокира. Той не може да функционира правилно, кръвта не може да се изтласква в достатъчно количество към всички органи и те започват да страдат.

  • Как да познаем, че получаваме инфаркт и как можем да помогнем на себе си или на някой друг до идването на лекар?

  • Класическите симптоми са стягащата гръдна болка, която може да се простира към долната челюст, шията, рамото, лявата ръка. Понякога обаче инфарктът има много маски и не е толкова лесно да се познае. Той може да започне като болка в стомаха или като общо неразположение. При възрастните пациенти-диабетици, които имат нарушена сетивност за болка, може да започне и да се развие само с чувство на задух, внезапна кашлица. В случай на инфаркт, човек почти нищо не може да направи. Единственото е да се сдъвче аспирин, ако има под ръка. Правилното поведение е да се стигне възможно най-бързо до болница.

  • Каква част от българите са засегнати от инфаркт?

  • Около 5000 души годишно претърпяват инвазивни процедури във връзка с миокарден инфаркт, което е доста сериозно число. Един от големите приноси на инвазивната кардиология, е, че ако преди въвеждането на инвазивното лечение, вътреболничната смъртност е някъде между 12 и 14 на сто, в момента тя се е понижила с над 2 пъти, като достига между 2 и 7 процента в различните центрове.

  • Какво предразполага към сърдечен удар?

  • Високото кръвно налягане, захарният диабет, високият холестерол, фамилната обремененост, пушенето и напредването на възрастта, като по-уязвими са мъжете, отколкото жените. Пълна профилактика и стопроцентова гаранция никой не може да даде. Това, което човек може да направи, е да се движи колкото е възможно повече, да не пуши, да намали стреса, да спи достатъчно. Претърпелите инфаркт трябва да свикнат с мисълта, че трябва да приемат определени медикаменти редовно и завинаги.

  • Препоръчва ли се специален хранителен режим?

  • Храненето трябва да е балансирано и умерено, тоест да не се прекалява с никой вид храна. Колкото е възможно, да се избягват сладките и тестените изделия, както и мазната пържена храна. Относно сланината, колкото и парадоксално да е, много малка част от нея се резорбира в червата, така че консумацията й не е проблем, когато е в умерени количества. За разлика от нея, сладките и тестените изделия директно влизат в циркулацията, там всичко подлежи на резорбция. Това е много важно да се знае, тъй като консумацията на една пържола не е толкова вредна, колкото да изядем един кекс или торта. Много важно е и кога се храним. След 19.00 – 20.00 ч. не е препоръчително да се яде. Метаболизмът на храната е такъв, че резорбцията и превръщането й в мазнини и отлагането им е много по-интензивно във вечерните часове. Поради тази причина, вечерното ядене директно води до затлъстяване, повишаване нивата на холестерола и подкопава здравето.