0
- Д-р Миланова, дори да използваме защитен крем, няма как да се опазим изцяло от вредното въздействие на слънчевите лъчи. Освен с бронзов тен, те допринасят и за така нареченото фотостареене. Как може да „поправим” щетите?
- Точно така, ако използвате слънцезащитен крем с UV фактор 15 ще получите 94% защита, с UV фактор 30 ще получите 97%, а с UV фактор 50 – 98% протекция и то само, ако количеството му е 2 мл на 2 см - с други думи  половин чаена лъжица за цялото лице и при условие, че цялото това количество се нанася на всеки 2 часа. Според Световната Здравна Организация “Няма здравословен тен”. Слънчевата светлина се състои от ултравиолетови  и инфрачервени лъчи. Ултравиолетовите могат да променят ДНК на клетките, подчертано ускоряват метаболитните процеси, разрушават естествения витамин А в кожата, увеличават производството на еластични влакна на мястото на зрелия колаген, като синтезът му е силно ограничен. Щетите поправяме, като използваме антиоксиданти, ретинолова киселина, хиалуронова киселина, растежни фактори, химични пилинги, микродермабразио, ботулинов токсин, лазери и филъри.
 - Какви процедури и козметика могат да помогнат за хидратиране на лицето през лятото. Трябва ли да сменим кремовете, които ползваме?
- Антиоксидантите заедно с фотопротекторите, са задължително оръжие срещу слънцето. Те намаляват увреждането причинено от свободните радикали, потискат възпалението, пазят от кожен рак. Към тази група спадат витамин Е, вит. С, вит. B3, алфа-липоева киселина, коензим Q10. Много често самите фотозащитни кремове съдържат антиоксиданти във формулите си. Богати на антиоксиданти (вит. А и вит.Е) са и маслата от жожоба и гроздови семки. Нормално, активните съставки в маслата, са в по-ниски концентрации от тези в кремовете и серумите. Затова те се  нанасят като допълнение върху тях. Те  лесно попиват в кожата, не правят комедони и са подходящи, както за суха, така и за мазна кожа.
-  След ударното излагане на слънце лицето ни изглежда по-свежо и опънато  – уви само временно.  Иска ни се да задържим този ефект – има ли как?
- Всички тези ефекти се дължат на ускорените метаболитни процеси от слънцето и повишените изисквания към кожата. Освен редовно да нанасяме фотопротектор, хидратиращ крем и естествено масло, бихме могли да използваме и минерали, като шуслерови соли. Най-подходящи са солите №6 калиев сулфат, №8 натриев хлорид и №11 силицея. Прием от 3 таблетки дневно, от всяка сол, е достатъчен. Тази комбинация има отношение и към красивата коса.
- Най-често след морето младежките пъпки „избухват” с нова сила. Защо и може ли да направи нещо?
- Това е защитна реакция на организма да стимулира омазняването, след като слънцето дехидратира кожата. Шуслерови соли 9 и 11 могат да предотвратят такова “избухване”.
-  Увеличават се и пигментациите – често се явяват нови петна, а старите стават по-изявени. Какви мерки трябва да вземем?
- Хората страдащи от засилена, неравномерна пигментация по лицето често използват кремове, които съдържат доста агресивни съставки. Те  могат да се превърнат във фотосенсибилизиращи агенти. Затова трябва да използват  фотопротектор. На българския пазар вече има продукт, разработен за предпазване от немеланомен кожен рак. Той показва изключително добри резултати и при хора с мелазма или друг вид хиперпигментация. Филтрите му са химични, фотостабилни, по-дългодействащи от останалите фотопротектори, като не дразнят кожата.
-. Какви общи съвети за грижите за кожата на лицето– за времето на почивката и след това ще дадете
- Накратко казано грижата е в следната последователност – нанасяме фотопротектор, хидратантен крем, грим, дегримираме с масло от жожоба. Ако сме на плажа, нанасяме фотопротектор през два часа, а вечер, дегримираме с масло от гроздови семки и поставяме хидратантен крем или серум. Ако кожата е силно дехидратирана, добавяме върху крема или серума масло от жожоба или гроздови семки, което да задържи влагата в нея. Има много и различни комбинации от шуслерови соли, които могат да помогнат. Моята най-любима за лятото е със соли с номера 6, 8, 11, която поддържа красива, хидратирана и свежа кожа и повлиява повечето от споменатите проблеми.