0

- Д-р Кемилов, на морето обикновено пазим кожата от изгаряния. Опасни ли са слънчевите лъчи и за очите?

- През лятото слънчевите лъчи създават риск за очите не само, когато не сме ги защитили на морския плаж, но и когато сме на почивка в планината. Хората трябва да знаят, че ултравиолетовата светлина е тази, която е колкото полезна, толкова и вредна. Ултравиолетовите лъчи са А, В и С, като най-опасни са последните, но те се поглъщат в озоновия слой. В някои части на света той е изтънял в резултат на индустриалните „постижения” на човечеството, като например Австралия и Нова Зеландия. Там има и немалко хора с увреждане на зрението именно в резултат на ултравиолеторите лъчи. Тези от вида А и В достигат до земята, като колкото повече атмосфера има над нас, толкова повече и те се поглъщат от нея. Мнозина не знаят това и смятат, че трябва да се пазят, включително и очите, само на морето, като се утешават, че в планината няма опасност, защото е по-хладно. Напротив, колкото по-високо над морското равнище се намираме, толкова повече сме изложени на ултравиолетовите лъчи.

- Те как въздействат на окото?

- Те са колкото полезни, толкова и вредни, ако се излагаме прекомерно на тях. Неблагоприятни за очите са лъчите от спектър В. Те се използват и за лечение - подпомагат възстановяването на костите, обмяната на веществата, но прекали ли се с тях, те могат да увредят цялата зрителна система. Най-напред В лъчите удрят конюнктивата и роговицата. Ретината като цяло е защитена от лещата, която ги поглъща. Продължителната експозиция без защитни средства обаче е фактор, който може да провокира по-ранното развитие на катаракта (перде). Този процес е много коварен, тъй като започва безсимптомно. Увреждането излиза налице едва когато лещата вече е помътняла. Още по-страшно е осветяването на окото. То може да доведе до т. нар. слънчева (снежна) слепота. Тя се получава както от осветяване пряко от слънчевите лъчи, така и от отразяването на снежните кристали в планината, а също и от гладката водна повърхност на басейните. От тях ултравиолетовият ефект се усилва. В резултат се получават нарушения в повърхностния епителен слой на роговицата. Те се изразяват с дразнене и болка в очите не само на дневна и изкуствена светлина, но и в тъмно помещение. Когато осветените участъци са по-големи, роговицата започва да изглежда като изпотено стъкло, следва нарушение на зрението, а крайната фаза се нарича слънчева слепота. Тя може да продължи 12, 24, 36 часа, дори повече в зависимост от степента на изгаряне на роговицата.

- Очилата достатъчни ли са за предпазване на очите през лятото?

- Достатъчни са, но при силна слънчева светлина освен тях се препоръчва и шапка с козирка. Очилата трябва да са с качествена плака, купени от специализиран магазин. Ментетата от сергиите не вършат работа, тъй като пропускат ултравиолетовите лъчи, а човек се лъже, че защитава очите си. Очилата не бива да се свалят и във водата, нито когато се играе плажен волейбол. Планинарите също трябва да се движат с качествени очила и шапка с козирка. Там защитата на очите трябва да бъде още по-добра заради надморската височина, където ултравиолетовите лъчи са още по-силни.

- Как да предпазим детските очички на плажа?

- Детското зрение е още по-уязвимо от силната слънчева светлина. Затова дори малчуганите трябва да бъдат приучени от малки да носят защитни очила и шапка с козирка. Независимо от тези защитни средства те трябва да стоят повече под чадъра и в никакъв случай да не бъдат водени на плаж между 11 и 17 часа.

- Какво да прави човек, ако усети болки и парене в очите, докато е на море или планина?

- В никакъв случай да не им капе на своя глава борова вода или произволно купени капки от аптеката, а да потърси веднага офталмолог.