0

Килограмите, които натрупваме по Коледа, смъкваме за Великден. Затова, когато посегнете към свинската пържола и сладките, трябва да знаете, че връщането на нормалното тегло отнема 4 месеца. Това означава, че във форма ще влезем по Великден, когато нездравословният хранителен маратон започне отново.

Мазнини

Обикновено след Коледа и Нова година хората трупат 5 килограма отгоре заради дългия престой вкъщи и висенето пред телевизора, съчетано с богатата трапеза, показват проучвания на хранителните навици по време на празниците. Оказва се, че възрастните хора на Коледа приемат двойно количество от препоръчителните калории. 34% от анкетираните признават, че възвръщат старите си килограми за около четири месеца.

94% от хората споделят, че по време на Коледа и Нова година нарушават обичайния си хранителен режим, като се отпускат да ядат прекалено много. Съвсем малка част от празнуващите посочват, че похапват повечко само на Бъдни вечер и Коледа, а здравословният им ритъм се възстановява на 27 декември. Изследване показва обаче, че част от хората извършват калорийно престъпление срещу организма си, като поглъщат 7000 калории за Коледа.

Заради сладкишите и шоколадите децата пък изяждат 2300 калории за Коледа. На 25 декември децата надхвърлят препоръчителния дневен прием от 1700 калории, сочи проучване. Над 1200 родители били помолени да съставят примерно коледно меню за своите деца. Оказва се, че те хапват месо, калорична плънка, наденичка, грах, моркови. Десертите включват шоколадова торта, крем и пудинг. Хлапетата пият и безалкохолни напитки, които са носители на празни калории.

Обед

На коледната трапеза у нас присъстват свинско месо, което е смятано за едно от най-вкусните, но същевременно и най-вредното, защото е много мазно и с високо съдържание на холестерол. Низът от празници се полива и с много алкохол. На масата присъстват много колбаси. Всички видове колбаси и меса са "бомба със закъснител" за стомаха. Особено опасни са колбасите, които съдържат много сол, овкусители, консерванти и мазнини. Оказва се обаче, че не ние, а британците ядат най-вредния обяд на Коледа, а французите – най-здравословния, показва ново проучване. Традиционният британски коледен обяд е най-нездравословен в Европа. Жителите на Острова консумират цели 7000 калории на Рождество Христово. Навръх Коледа те слагат в устата си 30% захар, 69 грама мазнини и 211 грама въглехидрати.

Коледният обяд във Франция пък е най-здравословен. Менюто изключва обработената храна като салам и шунка, а се сервират печено пиле, гъши дроб и десерти, които съдържат много ядки и плодове и са много по-здравословни от коледния сметанов пай на британците. Чехия заема второто място за най-здравословно коледно меню – рибена супа, студена картофена салата и кисело зеле. А Ирландия е на второ място по нездравословен коледен обяд, следвана от Германия.