0
Ст таната за най-красивата жена на античността Клеопатра е ходила на бани в Мъртво море, за да поддържа младостта си.
Древната египетска хубавица от династията на Птолемеите се къпела във водите му, в които има уникални соли и минерали. Макар в морето да не може да оцелее почти нито едно живо същество, то притежава уникална способност да лекува различни кожни заболявания.
Състав
Ако в един литър океанска вода има 35 г соли, то в същото количество, но от Мъртво море, има цели 300 грама. В другите водни басейни преобладава съдържанието на готварска сол. Но в този има богата палитра, включваща магнезиев хлорид, калиев, натриев, калциев и амониев бромид. По тази причина за Мъртво море спокойно може да се каже, че е събрало в себе си безценни минерали и лечебни соли. Изследванията на солите сочат, че комбинацията им със слънчеви бани на брега подобрява значително състоянието дори на хора, страдащи от псориазис. Също наличието на живи микроорганизми повишава и качествата на солите. Те съществуват в екстремните условия на концентрацията от соли. Микроорганизмите се наричат хало бактерии и са най-древните в света.
Още
Също така в Мъртво море има уникална комбинация от цели 21 минерала, като 12 от тях не могат да бъдат открити в друг морски басейн по света. Освен тях обаче в мъртвите води има глина, каменна сол и гипс. Те се натрупват бързо, защото през лятото температурата достига до 50°C, което предизвиква бързото изпаряване на притока река Йордан и лесното отлагане на полезните вещества. Всички тези съставки имат невероятно въздействие върху кожата по цялото тяло, както и за косата. Плюс това имат и целебни свойства за организма. Така например калта от Мъртво море притежава най-високоефективното терапевтично въздействие в света. Тя съдържа голямо количество микроелементи като йод, цинк, литий, манган, кобалт, кадмий, необходими за жизнената дейност на човешкия организъм. А и оказват благоприятно действие върху кожни, ставни и нервни заболявания.
Хитрини
Още от дълбока древност жените са имали своите малки тайни, за да изглеждат ослепително, и то без помощта на модерната днес пластична хирургия. Клеопатра например е знаела как да се грижи за неотразимия вид на цялото си тяло. Легендите разказват, че тя се къпела в кобилешко мляко. Според учените формулата за красотата на царицата съвсем не била толкова сложна и претенциозна. Достатъчно е само да напълните ваната с вода и към нея да добавите от 2 до 4 чаши прясно мляко. За да се сдобиете с копринена кожа, не е нужно да киснете във ваната с часове, а само 20 минути. През това време обаче трябва да разтривате нежно кожата си, за да може да се отървете от мъртвите клетки. След като излезете от млечната вана, подсушете добре тялото си. Друг трик, който е много популярен, но малко по-съвременен, е само с две съставки. Независимо дали сте на брега на Мъртво море, или сте си набавили соли от там, може да ги забъркате с две лъжици заквасена сметана. След получаване на хомогенна смес я втрийте в кожата по цялото тяло. Заради свойствата на солите да премахват мъртвите клетки епидермисът ще се обнови, а сметаната ще придаде мекота и еластичност.