0

Л екарите от Очна клиника в УМБАЛ „Св. Георги” в Пловдив спасиха тази седмица зрението на 57-годишна жена от девинско, пострадала при катастрофа. Тя била на предната седалка до шофьора по време на сблъсъка. Получила тежки травми на главата си и била откарана в безсъзнание в пловдивската болница. След като е била лекувана и стабилизирана, била насочена в Очна клиника заради травма на едното око. Това съобщи ръководителят на клиниката проф. д-р Нели Сивкова.

„Окото й беше с тежка травма, която включваше кръв в предните и задните отдели на окото. Нейната собствена леща беше изцяло откъсната и буквално залепена за вътрешната повърхност с допир до роговицата, което може да доведе до необратимо поразяване на роговицата. Лещата в тази си позиция предизвиква рязко покачване на вътроочното налягане и отключва процеси, които могат да доведат за кратко време до пълна слепота”, обясни състоянието на пациентката проф. Сивкова. Операцията на окото била наложителна и спешна, и била направена при обща анестезия.

Екипът хирурзи под ръководството на проф. Сивкова извършил масивна реконструкция на нараненото око. Лекарите отстранили максимално атравматично неправилно позиционираната собствена леща и изчистили всички кръвни елементи от раличните отдели на окото. Изчистили и стъкловидното тяло, след което направили декомпресия, за да се центрира зеницата. След катастрофата зеницата останала трайно широка и не можела да се свие, което също било много дразнещо за пациентката.

„Доволни сме от постигнатото, окото има шанс да вижда. След около месец до три предстои втора операция с имплантация на точния модел вътреочна леща, която в травматичното око да играе роля и на ирисова диафрагма”, обясни ръководителят на Очна клиника. По думите й в последните месеци зачестяват случаите на ранени при катастрофи, при които травмите са в областта на главата и засягат очите.

 

Снимки архив:

-проф. Сивкова – ръководителят на Очна клиника проф. д-р Нели Сивкова

-в последните месеци зачестяват случаите на пострадали при катастрофи с травми на очите