0

С ърцето и съдовата система са най-лабилни през зимата. Всяко падане на градусите надолу рязко повишават кръвното налягане. Когато те са повече от 10 деления на термометъра, опасността от инфаркт е налице, предупреждават от Националното дружество по кардиология.

От неделя синоптиците прогнозират рязко понижаване на температурите в някои части на страната до минус 15 градуса. Това означава, че проблеми могат да имат не само хипертониците и хората с кардиологични проблеми, но и мнозина, които до сега не са имали оплаквания.

Сърдечно-съдовата система е най-чувствителна към резки изменения, тъй като не може да се адаптира бързо. Така, когато кръвоносните съдове се свият, за да ограничат отделянето на топлина, работата на сърцето се затруднява, кръвоносните съдове се стесняват, кръвта започва да се движи по-трудно. При по-слабо сърце това може да се окаже проблем. В такива случаи човек получава симптомите на ангина,

но всъщност, това е т. нар. нестабилна стенокардия. Затова, на хората със сърдечно-съдови проблеми не се препоръчват разходки на открито поне час след хранене, а при минусови температури, колкото и да им е неловко, да слагат шал или висока яка пред устата и носа си. В противен случай студът променя нивото на червените кръвни клетки, холестеролът се повишава и кръвта се сгъстява, което допълнително усложнява дейността на сърдечния мускул и белите дробове. Кардиолозите препоръчват умерени движения при рядко падане на температурите и в никакъв случай веднага продължителни разходки на открито.

Януари и февруари са най-опасните месеци за хората с проблеми на сърцето, предупреждава водещият кардиолог от Националната кардиологична болница проф. Светла Торбова. Тя препоръчва на хипертониците, хората с кардиологични проблеми и на възрастните да следят промените на температурата, атмосферното налягане и на магнитните бури.

За да не се налага да викат спешна помощ те трябва да мерят кръвното си всеки ден, да не се преяжда вечер, да се избягва пържената и пикантна храна, да се намали алкохолът и,ако е възможно, пушенето.

 

 

Подсещане за преглед при доктора

 

Организмът подсеща да отидем на преглед при лекаря. Затова през зимния период трябва внимателно да се следи организма. Няколко са симптомите, които не бива да пренебрегваме:

• безпричинно кратко дишане;

• безпричинно гадене и трудно усвояване на храната от стомаха;

• необяснима умора;

• тежест в ръцете или гърдите;

• болка между плещите или в гърдите, която преминава в ръцете.