0

Т ройни сметки за ток плащат болниците в цялата страна. За да смогнат да покриват разходите за електроенергия, те трупат борчове, показа проверка на „Телеграф“. Сумите в отделните лечебни заведения са различни. В малките например сметките са скочили от 4-5 хиляди на 11-12 хиляди лева.

В големите обаче пристигат фактури за по над 300 000 лв. За да компенсират, болниците трупат нови дългове и бавят плащания към доставчици. Ако цената на тока се запази толкова висока обаче, може да се стигне и до по-сериозни последствия. „Проблемите, които се натрупаха, не са за сметка на болниците, а за сметка на пациентите.

Истината е, че на места в страната вече се правят икономии. Намаляват се градусите в помещенията, в които се лекуват болни, ще започнат да се връщат хора от скенери и резонанси“, коментира пред „Телеграф“ зам.-председателят на Българската болнична асоциация Андрей Марков, който е и управител на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ. „При нас увеличението на сметките е 300%“, посочи Марков. 

Директорите на лечебни заведения в страната обясняват, че потреблението на ток по време на пандемията е по-голямо, а високите цени правят ситуацията непосилна. Освен за електроенергия, те плащат повече и за други консумативи.

„Нашата болница е по-малка и сметките не са толкова високи, но все пак се налага да не платим, да отложим или пък да съкратим други разходи. В други болници обаче, включително и частни има сметки за по четвърт милион лева. Някои от болниците може да задлъжнеят много, а това може да се превърне в конфликт с доставчиците.

В най-лошия случай може да се стигне и до спиране на тока“, заяви пред „Телеграф“ Красимир Грудев – председател на Националното сдружение на частните болници и директор на МБАЛ „Тримонциум“. „Тъкмо научихме коня да не яде и той взе, че умря“, коментира ситуацията пък председателят на Асоциацията на многопрофилните болници проф. Красимир Иванов.

Според изчисленията средното увеличение на разходите на големите лечебни заведения за периода август-декември м.г. е 142%, като само за декември увеличението е 243%. От асоциацията настояват за целево компенсиране на разходите от държавата, като посочват, че болниците нямат постъпления заради спрения планов прием и пренасочването на голяма част от болничната леглова база за обслужване на COVID болни. „Здравната каса плаща за тези легла, но празните не носят приходи. В същото време разходите за отопление при тях остават“, отчита проф. Иванов, който е и директор на УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна. 

Наша проверка показа, че в най-голямата болница в Южна България – УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив, вече има над 420 000 лв. задължения за електричество. Зам.-директорът по административните и икономическите въпроси доц. Момчил Мавров посочи, че през януари м.г. лечебното заведение е купувало ток на цена от 168 лв. за мегаватчас, а през януари т.г. цената вече е 397 лв.

Най-голямото здравно заведение в Югоизточна България – УМБАЛ Бургас, пък плаща със 100 бона отгоре за ток. Последната фактура на болницата е за декември м.г. и е на стойност 185 000 лв., докато година по-рано е била 85 хил. лв.

Ето защо там предприемат нов подход (виж карето). Според зам.-председателя на Националното сдружение на областните многопрофилни болници д-р Стефан Филев без помощ от държавата проблемът с тройно по-високите сметки не може да бъде решен. Конкретно той даде пример с търновската болница, на която е управител.

През декември 2020 г. месечната сметка за ток там е била 40 хил. лв., а декември 2021 г. сумата вече е 110 хил. лв. В МБАЛ Шумен пък за последния месец на 2020 г. са платили 72 578 лв., докато година по-късно на бюрото на директора фактурата е за 227 387 лв. „Не ме питайте как се справяме, засега сме спрели плащанията към други доставчици, за да покрием сметките за ток”, коментира директорът на шуменската болница д-р Димитър Костов. 

Пред затруднения са изправени и лечебните заведения в Русенско. Разходите за ток на най-голямата болница в областта – УМБАЛ „Канев“, за декември 2021 г. са три пъти по-високи в сравнение със същия месец на 2020 г. В Белодробната болница „Д-р Димитър Граматиков“ разходите за ток също са три пъти по-големи – от 2500 на 7300 лева.

Солените сметки за електричество на места ще излязат солено и за персонала. В МБАЛ-Карнобат например предупреждават, че ако не бъде намерено кардинално решение на проблема, ще се прибегне до намаляване на допълнителните материални стимули (ДМС), а не е изключено да се стигне и до забавяне на заплатите на лекари и медицински сестри. Там през зимните месеци на 2020 г. са плащали средно 2000-2500 лв. за ток, а за миналия декември сметката е 9940 лв.

В общинската болница „Св. Иван Рилски” в Дупница също са принудени да покриват разходите за електроенергия за сметка на заплати и оборудване, посочи прокуристът на здравното заведение Мария Жейгарова. Според председателя на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев, ако не се предприемат мерки, ще се стигне до финансов колапс, а някои лечебни заведения просто няма да могат да работят. Д-р Тотев е директор на общинската болница в Чирпан. Там през декември е пристигнала фактура за 28 600 лв., а само година по-рано сумата е била 8100.

В Бургас минават на фотоволтаици

Най-голямото здравно заведение в Югоизточна България - УМБАЛ Бургас, минава на автономна фотоволтаична система, с която ще задоволи почти на 100% нуждите си от електроенергия. Според предварителните разчети фотоволтаиците ще осигуряват нужното количество енергия през по-голямата част от годината, а болницата ще купува от доставчици само в най-пиковите моменти.

Проектът вече е в ход, а изпълнението му ще отнеме 300 дни. Към момента е приключил първият етап – изяло са топлоизолирани външните стени, подът и покривът на всички корпуси на болницата. Стартиралият втори етап предвижда изграждане на собствена фотоволтаична система, подмяна на осветлението с ЛЕД, ремонт на вентилационната и топлинните инсталации. На покривите на болницата ще бъдат монтирани соларни панели, които ще произвеждат ток за собствени нужди, ще се осигури и топла вода. 

Плащат повече и за газ и кислород

Наред със сметките за ток болниците отчитат ръст и в плащанията за газ и кислород.  В болницата в Чирпан например фактурата за газ е скочила от 8000 до 19 700 лв., а в Шумен – от 30 007 лева на 84 659. От УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна, са направили разчет, който показва, че увеличението за електроенергия е 142%, за топлоенергия е 154%, а за кислород – 225%. В МБАЛ „Св. Анна – Варна“ пък сметката за кислород в рамките на една година е нараснала от 36 360 лева за декември 2020 г. до 76 700 лв. за декември 2021 г.

В същото време по-високи са разходите на болниците и за консумативи. „От началото на пандемията се сблъскваме с много проблеми. В първите месеци тенденцията беше една обикновена хирургична маска, която преди COVID струваше 4 стотинки, да се продава за 4 лв. След това цените бяха регулирани надолу, но това стана бавно и постепенно. Сега плащаме 15-20 ст., което е четирикратно увеличение, но за нас вече е приемливо. Същото се случи и с кислорода за медицински цели, който в един момент скочи 4-5 пъти като цена. Тук също се пое компенсация, но и в момента цената е два пъти по-висока. Увеличение имаше на лекарства, на храна, на различни външни услуги“, коментира Красимир Грудев.

По темата работиха: Поли Пантева, Мариана Тодорова, Нели Колева, Красимир Крумов, Жанета Йорданова, Христо Христов, Добромир Радушев, Иван Първанов, Елена Анастасова