0

О т две седмици до месец обикновено са необходими за възстановяване на обонянието след коронавирус. Понякога този процес отнема и до два месеца. Това съобщи пред „Здравен Телеграф“ д-р Иван Воев, оториноларинголог. Като УНГ специалист той обясни как вирусът води до загуба на мирис и вкус. Даде практически съвети и ни запозна с начините за възстановяване на обонянието.

От две седмици до месец обикновено са необходими за възстановяване на обонянието след коронавирус. Понякога този процес отнема и до два месеца. Това съобщи пред „Здравен Телеграф“ д-р Иван Воев, оториноларинголог. Като УНГ специалист той обясни как вирусът води до загуба на мирис и вкус. Даде практически съвети и ни запозна с начините за възстановяване на обонянието.

По-специфична при COVID-19 се явява загубата на мирис спрямо загубата на вкус. При липса на обоняние болният не може да различава дори изключително силни миризми като миризмата на чесън, бензин, ацетон, амоняк и силни парфюми. Същото става и при загубата на вкуса – не може да различи вино от оцет, обясни д-р Воев. В случай че се порази герминативният епител на луковицата, увредят се синапсите и нервите, тогава никакви дразнения на папилите не могат да достигат до мозъка. При това увреждане мозъкът не може да регистрира каквито и да било усещания за мирис и загубата на обонянието остава за цял живот, казва още експертът.

Усещане

За да си възстановите усещането за мирис, трябва да тренирате обонянието си. Необходимо е да правите упражнения със силни и познати миризми като чесън, лук и терпентиново масло, препоръча д-р Воев. Той описва и стъпките: „Първо ги доближавате в непосредствена близост до носа си, после ги отдалечавате на 10 сантиметра, след това на 20 сантиметра и накрая се опитвате да ги подушите от 50 сантиметра разстояние. Това упражнение го правите всеки ден, при това поне по веднъж на всеки час. Обичайно 15 тренировки за денонощието са достатъчни, за да постигнете добър ефект“. Д-р Иван Воев разказа подробно какви са симптомите на заразяване с коронавирус. „Попадайки в човешкия организъм през носа и устата, вирусът на COVID-19 се фиксира в носоглътката, където става репликацията му. За това материал за антигенните и за PCR тестовете се взема именно от там. В носоглътката е топло и влажно, така че условията за размножаване на вируса са повече от прекрасни. Там той взаимодейства с АСЕ2 рецепторите и прониква в клеткит“, обясни УНГ специалистът. „Държи се подобно на вируса на СПИН, като се има предвид способността му лесно да заразява човешкия организъм и да води до пълен срив на имунната система“, допълни д-р Воев.

Реакция

Когато вирусът е в носоглътката и горните дихателни пътища, той се предава от вирусоносителя на другите хора, като рядко създава здравословни проблеми на самия заразоносител. Все пак някои пациенти съобщават за дразнение в гърлото, може да имат лека хрема, малко да кихат и кашлят, понякога могат да повишават температура. Това е добрият сценарии на протичане на COVID-19. Нещата при инфекцията тръгват на зле, когато вирусът попадне в задния ринофаринкс, каза лекарят. „Тогава настъпва бурна реакция. Явяват се болки в гърлото, болки в очите, мускулни болки и главоболие. Коронавирусът предизвиква спазъм на мозъчните съдове и стават мозъчни инсулти, от които пациентът може да загине. Слава Богу, това протичане на инфекцията не е често“, заключи д-р Воев. Според специалиста в първата фаза на заболяването е крайно неуместно приложението на антибиотици, тъй като те не действат на вируса и даже вредят, като товарят с токсични вещества черния дроб и ликвидират полезната бактериална флора на организма. „Употребата на широкоспектърни антибиотици в началото на заболяването води до повишаване на резистентността на микробите и усложнява по-нататъшното лечение“, категоричен е той.

Фази

Във втората фаза на заболяването се наслагва патогенна бактериална флора и при нея се разчита именно на антибиотиците да помогнат за спасяването на болния. Специалистът предупреди, че ако не се спре с ненужното приложение на антибиотици, ще се явяват все повече и повече микроорганизми, които ще бъдат нечувствителни към антибиотиците и лечението на инфекциите ще стане много трудно. „Понякога дори ще се окаже невъзможно дори с ползването на най-скъпите и най-модерни антибиотици, и то в най-високите им дозировки“, прогнозира д-р Иван Воев. Според него прекомерното товарене на имунната система с ненужни антибиотици допълнително я отслабва, тъй като уврежда Т-клетъчния имунитет и В-лимфоцитите. Искаме да постигнем силен имунен отговор, но постигаме точно обратното, тъй като изнежената от антибиотиците имунна система става все по-уязвима за вирусите, бактериите и гъбичките. При това имунният отговор става крайно неефективен и болният може да получи фатален изход. Д-р Иван Воев смята, че от употребата на пробиотиците има полза и тя е изключително голяма. Те нормализират чревния микробиом и помагат на имунокомпетентните клетки в червата по естествен механизъм да се борят с всяка една инфекция. Нормалната чревна флора се променя в резултат на антибиотичната терапия, докато пробиотиците я нормализират. „Не е нужно да търсите пробиотици на хапчета, по-добре е да си хапвате всеки ден по една кофичка натурално българско краве, козе или овче кисело мляко. Правете си кефир. Не сядайте на трапезата без парче бяло саламурено сирене. За гарнитура си хапвайте царска туршийка или кисело зеле“, съветва специалистът.


Френска любов изстрелва COVID директно в гърлото

Има проучвания, според които Ковид-19 засяга тестисите и вирусът се открива в спермата на мъжа след боледуване от инфекцията. Американското дружество по репродуктивно здраве препоръчва да се избягват сексуални контакти в течение на 14 дни след излекуване на коронавирусната инфекция, а в случаи на неотложен секс, следва да се ползва предпазно средство – презерватив. „При практикуване на "френска любов" заразената с Ковид сперма от половия член на мъжа попада директно в гърлото на жената и така тя може да се зарази“, предупреди д-р Иван Воев. „Съветът ми е да внимавате с френската любов, тъй като при нея можете да се заразите не само с Ковид-19, но така също със СПИН, сифилис и с други венерически болести“, каза още специалистът.


Кръвни групи А и АВ по-уязвими

Някои хора са по-уязвими от заразяване. Д-р Иван Воев обяснява тази уязвимост със състоянието на имунната система на човека, а също и с кръвната му група. При кръвни групи А и АВ заразяването става по-лесно и протичането е по-тежко, докато при кръвни групи В и О нещата са по-благоприятни. Това е установено на база на проучвания, клиничен опит и лични наблюдения.


Наблягаме на целина, моркови и домати като оздравеем

След прекаран коронавирус приемайте цинк, селен и магнезий за нормализиране на киселинно-алкалното равновесие, заяви д-р Иван Воев. Изключително препоръчителна е консумацията на целина, моркови и домати. „Трябва да пиете достатъчно вода, поне по два литра дневно. Чудесен ефект дава консумацията на пчелните продукти - пчелно млечице, клеева тинктура и пчелен прашец. Можете да хапвате в разумни количества натурален билков пчелен мед“, допълни специалистът.