0

"Няма съмнителни за маймунска шарка проби у нас. Случаите са се увеличили доста, почти двойно за седмица. Касае се за разпространение по места. Основната част са в Европа. Тя се предава при близък контакт, един човек не може да зарази много хора. Няма опасност за обществото, само за рисковите групи". Това обяви в ефира на „Твоят ден” по NOVA NEWS директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова.

Според нея маймунската вариола може да се предаде по въздушно капков път от много близо. "Основният механизъм на предаване е кожата, чрез съдържанието на обрива. Затова много пъти се заразява сексуалния партньор, при контакт в семейството или медицинския персонал", обясни тя. И допълни, че обривите основно са в областта на гениталиите при хомосексуални и бисексуални мъже.

"Сред симптомите са увеличение на лимфните възли, температура, главоболие, болки в гърба и силна отпадналост. Медиците трябва да са запознати с вида обрив и да могат да разпознаят тази шарка. Когато има обриви, да не се осъществява контакт. Бременните и имунокомпрометираните са рисковите групи. Основно заразените са мъже от 20 до 40 години.